Hlavní obsah

Kvůli silnému větru byli lidé na severu Slovenska na Štědrý den bez elektřiny

Právo, ivi, Bratislava

Tisíce lidí jsou na severu Slovenska bez elektrické energie, protože silný vítr vyvracel stromy a ty při pádu strhávaly elektrická vedení. Velmi silný vítr způsobuje problémy především v horských oblastech, na Liptově a na Oravě.

Foto: Profimedia.cz

Silný vítr vyvracel stromy a přerušoval elektrická vedení. Ilustrační foto.

Článek

Vítr dosáhl na severu Slovenska rychlosti orkánu. Na Chopku v Nízkých Tatrách dosáhla průměrná rychlost větru 125 kilometrů v hodině a v nárazech až 156 km/h.

„Silný vítr fouká i v nižších polohách. Například v Telgártu naměřili poryv větru o síle až 28 metrů za vteřinu a na Slezském domě přes 31,8 metrů za sekundu (114 km/h),“ uvedla stránka imeteo.sk. Na Lomnickém štítu ve Vysokých Tatrách naměřili nejsilnější poryv větru na úrovni 35,3 metrů za sekundu (127 km/h).

Bez elektřiny bylo v úterý přes 6000 odběrných míst. Hasiči zasahovali na několika místech Prešovského kraje, především pod Tatrami. „Hasiči zasahovali v Liptovské Tepličce, Starém Smokovci a na dalších místech,“ uvedli hasiči.

Poruchy už nepřibývají

Silný vítr způsobil problémy také v Banskobystrickém kraji. Stromy spadly na silnici mezi Bystrou a Srdiečkem. Lyžařské středisko Jasná tak nebylo dostupné z jižní strany. Množství stromů spadlo také v okolí Tálů. Mluvčí podniku Středoslovenská distribuční Miroslava Gejdoše v úterý odpoledne agentuře TASR potvrdil, že další poruchy už nepřibývají.

„V terénu máme pohotovostní pracovníky, kteří se snaží zachránit Vánoce všem, kterým nejde elektřina. Nejvíc zasaženou oblastí je jižní strana Chopku, oblast Podbrezové a Brezna,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám