Hlavní obsah

Krymští Rusové děkují bohu a ruskému vůdci, že se vrací impérium

Moskva

Krym se stal „katalyzátorem tektonických změn ve vztazích mezi Východem a Západem” a v celém ruském světě, napsal v pátek v komentáři k víkendovému krymskému referendu ruský analytik Eduard Birov. Budoucí návrat Krymského poloostrova přivedl „do vytržení” i ty ruské občany, kteří se o Krym a politiku nikdy nezajímali, uvedl v analýze publikované krymskou agenturou Kryminform, která se nese v duchu carského imperialismu.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Obyvatelé Sevastopolu vyvěsili do oken ruské vlajky.

Článek

„Ti, kdo se ještě včera starali jen o své pohodlí a o kariéru, v sobě najednou objevili něco, co je důležitější než vše ostatní. Rozumní lidé chránící Krym a diplomatická pomoc ruské státní moci probudili nebývalou hrdost na Rusko v srdcích těch, kteří se ještě nedávno k našemu státu stavěli chladně,” uvedl Birov a dodal, že se změnily priority lidí.

„Ti, kdo proklínali Putina a jeho 'krvavý režim', v sobě našli sílu projevit nadšení nad pevností, s níž ruský vůdce ochránil ruskou většinu na jihovýchodě Ukrajiny a obvinil Západ z podpory extremistů. Putina, který se postavil proti podlé revoluci v Kyjevě a ochránil prosté Ukrajince, teď nečekaně milují jak liberální demokraté, tak tvrdí nacionalisté, jak věčně levicoví komunisté, tak černí monarchisté,” napsal Birov ve svém pajánu na Putinovu moudrost a velikost .

Foto: Baz Ratner, Reuters

Vojáci v uniformách bez označení jednou v obrněných transportérech na Krymu

Odhalení zaprodanců a ztroskotanců

Podle Birova ale ne všichni Rusové dokázali pochopit dějinný význam současného dění. „Někdo se naopak staví na stranu kyjevské junty a viní Rusko z agrese. Ojedinělým případem nejsou třeba takoví ruští Židé, kteří podporují banderovce a antisemity, snaží se je nabarvit na růžovo a vydávat je za nadýchané liberály. Pravda prostě v době krize vychází najevo,” napsal Birov duchu komentářů z dob stalinských čistek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kolona ruských obrněných transportérů nedaleko Kerče (video je bez zvuku)Video: Reuters

Krymská krize podle komentáře semknula rozdělenou ruskou společnost, což se „nepřímo projevilo i ve velkém zájmu o literaturu věnovanou moudrému vůdci Stalinovi.

Lidé nejen vítají rozhodnutí státní moci, ale žádají ještě rozhodnější odvetná opatření na záchranu obyvatel Krymu a ruské většiny. Otevřeně řečeno, mnozí jsou připraveni i ke vstupu ruských vojsk na Krym a jihovýchod Ukrajiny.”

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Neoznačení, zřejmě ruští vojáci na hlídce ve svém vozidle Tigr u ukrajinské základny na Krymu v Perevalném

Autor vítá renesanci „imperiálního myšlení v Rusku,” které je podle něj jedním ze základních prvků sebeuvědomění Rusů. „Impérium v ruském chápání je vesmírné pojetí Ruska jako ohromné země, kde všechny ostatní euroasijské národy semknuté Ruskem nabývají ochrany a pokojně se rozvíjejí. Je to ochrana a záruka pořádku a té nejvyšší pozemské spravedlnosti. Krymští Rusové děkují Bohu a ruskému vůdci, že se ruské impérium vrací,” uvádí autor komentáře.

Kritika politiky XIX. století

Některé komentáře ale postup Ruska kritizují. Rusko se snaží o rehabilitaci svého velmocenského vlivu ve světě, ale používá při tom nástroje vhodné pro 19. století, napsal v redakčním komentáři list Nězavisimaja gazeta.

V dnešním světě se velmocenská politika prosazuje utvrzením hospodářského vlivu a šířením vlastních civilizačních hodnot, norem a standardů. Ty ale Rusko nemá, píše list.

Zemím bývalého SSSR může Rusko nabídnout jen mýtus o návratu do minulosti. Svým chováním vytváří nebezpečný precedens pro stávající světový pořádek, uvádí Nězavisimaja gazeta a varuje, že podkopává autoritu OSN.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Ruské a krymské vlajky před krymským parlamentem

Reakce Západu může být podle ruského deníku Vedomosti tvrdá. Bývalý ruský ministr financí, vlivný ekonom Alexej Kudrin soudí, že odliv kapitálu z Ruska může dosáhnout čtvrtletních hodnot 50 miliard dolarů. Ta nejhrozivější, „íránská” varianta může vést k zablokování ruských finančních rezerv na zahraničních účtech a k odepření úvěrů pro ruské banky.

Podle ruského ekonoma Sergije Gurijeva mohou být nejcitelnější obchodní sankce. Roční vývoz Ruska, jehož hlavní součástí je ropa a plyn, dosahuje 600 miliard, dovoz 500 miliard dolarů.

Foto: Reuters

Demonstrant na manifestaci v jihoukrajinské Oděse s ruskou vlajkou v ruce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám