Hlavní obsah

Krym? Včera ukrajinský, dnes ruský. Separatisté zase odvolali, co sepsali

Kyjev
Aktualizováno

Pouhý den poté, co představili svůj návrh na změnu ukrajinské ústavy, oznámili separatisté na východní Ukrajině, že podstatná část toho, co navrhli, zase neplatí. V původním znění návrhu vzbouřenci uvedli, že Krym, který loni anektovalo Rusko, zůstává součástí ukrajinského území. Ve středu to odvolali - Krym podle nich patří pod správu Ruska. Pod kuratelu Moskvy by v ideálním případě chtěli i oni.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Zmocněnci povstaleckých republik na Donbasu Denis Pušilin (vpravo) a Vladislav Dějněgo

Článek

„Lidové republiky rozhodně považují Krym za součást Ruska,” napsali ve společném prohlášení zmocněnci povstalců Denis Pušilin a Vladislav Dějněgo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

K tomu dali jasně najevo, že ani s podřízením se Kyjevu to nemyslí tak úplně vážně. „Naše republiky by v ideálním případě také chtěly být součástí Ruské federace,“ uvedli.

„Dnešní politická realita je ale taková, že status Doněcké a Luhanské lidové republiky musí být určen v rámci Minských dohod. Chtěli bychom zdůraznit, že tyto dohody schválil náš spojenec Rusko,“ dodali oba povstalečtí předáci.

Je to jen bezvýznamná formalita

Kritický ústavní článek číslo 133, v němž je zmínka o Krymu hlavně obsažena, vypočítává územní oblasti, jež jsou součástí Ukrajiny. Hned po Krymu jsou ve výčtu uvedeny i „zóny se zvláštním statusem v Doněcké a Luhanské oblasti”, tedy nynější vzbouřenecká území.

Krym byl prý v původním znění návrhu uveden jen v „technickém a právním smyslu”, aniž by zmínka měla jakékoli faktické důvody. Separatisté vysvětlili, že z dohody uzavřené v únoru v běloruském Minsku „je nevyhnutelné určit status Donbasu jasně v dodatku k ukrajinské ústavě. A v ukrajinské ústavě je článek o Krymu“.

Úmysl v tom prý nebyl

Rozhodnutí separatistů odvolat pasáže o Krymu je stejně překvapivé, jako bylo v úterý jejich oznámení o uznání svrchovanosti Kyjeva. Pozadí těchto kroků je obtížné rozkrýt.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští vojáci na hlídce u vesnice Novotoškivské nedaleko Luhansku poblíž frontové linie na východě Ukrajiny

Správce Krymu Sergej Aksjonov to vidí jinak. „Jsem si jist, že žádný tajný úmysl v tom nebyl. Napsali to ze setrvačnosti, vždyť všem nám jde o totéž,” řekl agentuře Kryminform.

Podezření může vyvolávat i fakt, že středeční dementi vyhlásili zmocněnci Pušilin a Dějněgo, zatímco úterní dokument oznámili šéfové „republik” Alexandr Zacharčenko a Igor Plotnickij. Ti pasáž o Krymu zdůvodnili vysvětlením, že osud poloostrova „není absolutně jejich problém”.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Profimedia.cz

Balaklava na Krymu

Svůj obrat vysvětlili vzbouřenci tak, že vinu svalili na Kyjev, který si všiml, co napsali: „Jelikož ukrajinská propaganda chce nafukovat bezvýznamné formality k získání nějakých politických výhod, prohlašujeme znovu, že Doněcká a Luhanská lidová republika považují Krym a Sevastopol za nedělitelnou součást Ruska.”

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám