Hlavní obsah

Krize na Slovensku nebere konce. Fico a Kiska se na ničem neshodli

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Na Bratislavském hradě se v pátek v poledne setkali prezident Andrej Kiska, předseda parlamentu Andrej Danko a premiér Robert Fico. Schůzka ale neskončila společným písemným prohlášením, jak si přál Kiska. Vrcholní politici se na řešení hluboké krize, do níž Slovensko zatáhla vražda novináře Jána Kuciaka, nedohodli.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Páteční schůzka tří nejvyšších ústavních činitelů Slovenské republiky nikam nevedla.

Článek

Kiska a Fico navrhli každý svůj text prohlášení a na kompromisu se zjevně nedokázali dohodnout. V poselství, které za všechny přednesl předseda parlamentu, nejvyšší představitelé vyzvali ke klidu ve společnosti.

„Na setkání jsme prošli všechna aktuální politická témata. Máme jedno upřímné společné přání. Přejeme si, aby byl ve společnosti zachován klid. My tři ústavní činitelé učiníme vše v rámci svých kompetencí, aby události posledních dnů nebyly jakkoli politicky zneužívány,“ řekl po setkání Danko.

Fico v pátek prohlásil, že podle jeho informací během pátečních odpoledních demonstrací proti slovenské vládě v Bratislavě a dalších slovenských městech hrozí útoky na veřejné budovy. U Úřadu vlády byly nalezeny skrýše s dlažebními kostkami, tvrdí slovenský premiér. [celá zpráva]

Po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové se prezident a premiér dostali do sporu. Kiska žádá rekonstrukci vlády nebo předčasné volby. Fico obvinil prezidenta, že společně s opozicí připravuje státní převrat.

Kiska trvá na obměně vlády nebo volbách

Prezident Kiska ve svém prohlášení po návratu do Prezidentského paláce zopakoval, že nadále prosazuje zásadní rekonstrukci vlády nebo předčasné volby.

„Na jednání s předsedou parlamentu a předsedou vlády jsem navrhoval společnou deklaraci. Na jejím znění jsme se nakonec nedokázali shodnout. Nepovažuji za korektní přijít na naše setkání se zásadně jiným návrhem textu, s nímž jsem nemohl souhlasit,“ řekl Kiska na adresu premiéra.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

„Je mi to líto. Jsem přesvědčen, že by to byl velmi důležitý uklidňující signál pro celou naši veřejnost,“ dodal k faktu, že nakonec nedošlo k podpisu písemné deklarace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám