Hlavní obsah

Královna Alžběta II. představila program vlády: Klíčová jsou sociální témata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská vláda se hodlá před parlamentními volbami, plánovanými na jaro příštího roku, zaměřit hlavně na zvýšení zaměstnanosti a zlepšení podmínek pro vyplácení důchodů. Kabinet konzervativního premiéra Davida Camerona a jeho liberálního místopředsedy Nicka Clegga chce ale zároveň oživit ekonomiku. V pravidelném projevu v parlamentu to ve středu řekla královna Alžběta II., která program vlády pro období do voleb představila.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Britská královna Alžběta II. čte v parlamentu vládní program. Vedle ní princ Charles

Článek

Královniným tradičním krátkým projevem, jehož text připravili členové vlády, formálně začalo nové zasedání britského parlamentu, které má trvat do dubna příštího roku.

Parlamentní volby, v nichž se očekává napínavý boj, se plánují na 7. května 2015. Průzkumy dávají podobnou naději na vítězství nejen konzervativcům či labouristům, ale nově také nacionalistům ze strany UKIP.

Cameron a Glegg také v textu odmítli tvrzení opozice, že se s blížícími se volbami budou od sebe vzdalovat, především kvůli rozdílným postojům euroskeptických konzervativců a proevropských liberálů k evropské integraci. "Můžeme být dvě strany s dvěma různými filozofiemi, ale jedné věci rozumíme stejně - a sice, že země prosperují, když prosperují jejich lidé," uvedli ve společném textu.

Foto: Jonathan Brady, ČTK/AP

Královna Alžběta II. přijela k britskému parlamentu v novém kočáru pojmenovaném Diamond Jubilee.

Nepotvrdilo se ani očekávání, že ve vládním prohlášení, které britská panovnice přednesla, zazní další zpřísnění postupu vůči přistěhovalectví, k němuž kabinet přistoupil po vítězství britských nacionalistů v nedávných eurovolbách. Labouristická opozice označila vypuštění postoje k imigrantům za ohromující.

Královna podle BBC přijela k parlamentu ve vzácném novém kočáru. Vůz pojmenovaný Diamond Jubilee o délce 5,5 metru a váze tří tun je údajně teprve druhým státním kočárem, který byl vyroben za posledních vice než 100 let.

Kočár připomíná staletí britské historie. Výjevy na jeho bocích připomínají například válečnou loď Mary Rose krále Jindřicha III. a jabloň vědce Isaaka Newtona. K dekoracím bylo použito zlato. Pohodlí cestujících ale zajišťují moderní prvky, jako je hydraulické odpružení kol či topení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám