Hlavní obsah

Krajní pravice na Slovensku posiluje, kotlebovci mohou vyhrát volby

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Téměř 14 procent Slováků by ve volbách dalo svůj hlas krajně pravicové Lidové straně Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby. Z lednového průzkumu agentury Focus vyplývá, že LSNS by volilo 13,6 procenta Slováků. Parlamentní volby se na Slovensku konají 29. února 2020.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Předseda LSNS Marian Kotleba

Článek

Ve volbách by podle průzkumu zvítězila strana Směr-sociální demokracie se ziskem 18,6 procenta, což však potvrzuje postupný pokles preferencí vládní strany. Kotlebovci by skončili druzí a na třetím místě by se umístila mimoparlamentní koalice Progresivní Slovensko/Spolu se ziskem 10,5 procenta. Koalice potřebuje pro vstup do parlamentu sedm procent, jednotlivé strany pět procent.

Strana exprezidenta Andreje Kisky Za lidi by získala 10,3 procenta hlasů, hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti 7,7 procenta hlasů, strana Jsme rodina 7,1 procenta a Křesťanskodemokratické hnutí 6 procent hlasů.

V zóně ohrožení je strana Svoboda a Solidarita (5,4 %) a vládní Slovenská národní strana (SNS) (5,1 %). Další vládní strana Most-Híd by se do parlamentu se ziskem čtyř procent vůbec nedostala.

Extremisté těží ze zklamání voličů 

Šéf agentury Focus Martin Slosiarik upozornil, že pokud se Směru nepodaří zmobilizovat všechny své voliče a ti budou hledat jinou alternativu, extremisté mohou ve volbách zvítězit. Podle Slosiarika jsou za zvyšujícími se preferencemi kotlebovců nevoliči z roku 2016, ale částečně také voliči Směru a SNS, kteří cítí zklamání z kauz posledních let od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové.

„Nevoliči cítí ve volbách příležitost vyjádřit nesouhlas se systémem a tím, jak to funguje. Společnost vnímají tak, že je v chaosu, plná korupce a bez pravidel,“ říká Slosiarik. „Kotleba má lehce pochopitelný vzkaz, mluví o jednoduché nápravě společnosti, jen je potřeba dodržovat pravidla,“ dodal šéf Focusu.

Reklama

Výběr článků

Načítám