Hlavní obsah

V simulovaných eurovolbách vyhrál u středoškoláků na Slovensku Kotleba

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby získala nejvíc hlasů v simulovaných eurovolbách mezi slovenskými středoškoláky. Podle Denníku N získala LSNS mezi středoškoláky 15,8 procenta hlasů a měla by tři europoslance.

Foto: Milan Malíček, Právo

Marian Kotleba

Článek

Na druhém místě skončila mimoparlamentní koalice Progresivní Slovensko/Spolu se ziskem 12,5 procenta hlasů. Tato koalice by měla rovněž tři europoslance. Členkou Progresivního Slovenska byla i nově zvolená prezidentka Zuzana Čaputová. Po zvolení do funkce se svého členství vzdala.

Simulované eurovolby mezi středoškoláky skončily propadákem pro vládní strany. Směr-sociální demokracie získala jen 6,3 procenta hlasů a jediného europoslance. Slovenskou národní stranu volilo 3,8 procenta a nejmenší vládní stranu Most-Híd dokonce jen 1,77 procenta středoškoláků.

Denník N upozornil, že gymnazisté volili víc koalici Progresivní Slovensko/Spolu (18,54%) a studenti ostatních středních škol stranu LSNS (21,9%). U gymnazistů však Kotlebova strana získala rovněž výrazných 10,4 procenta hlasů. LSNS zvítězila i na církevních a soukromých školách.

V obdobném projektu v Česku zvítězila Pirátská strana, získala 24,5 procenta hlasů. Druhá skončila koalice Starostů a TOP 09 (12 %) a třetí recesistický subjekt s názvem ANO, vytrollíme europarlament (10,5 %)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám