Hlavní obsah

Kosovo vyhlásí nezávislost v neděli

– PRIŠTINA/BĚLEHRAD • Aktualizováno
Novinky, ČTK, aš, B92, AFP

Kosovo vyhlásí nezávislost v neděli. Oznámil to kosovský premiér Hashim Thaci v sobotu novinářům po zasedání parlamentu. Deklarace o nezávislosti Kosova by měla být podle kosovských médií vyhlášena v neděli v 15 hodin.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Zítra bude klidný den, (den) porozumění a naplnění vůle obyvatel Kosova státem," citovala agentura AFP Thaciho. "Bude to velký den, historický den... pro suverénní a nezávislé Kosovo," dodal vzápětí bývalý velitel Kosovské povstalecké armády (UÇK) po setkání s církevními představiteli.

Kosovský parlament už v pátek odhlasoval změnu jednacího řádu, takže může během 24 hodin schválit všechny zákony nutné k vyhlášení nezávislosti.

S tím, že Kosovo vyhlásí nezávislost v neděli, se počítalo. Uvedla to italská agentura ANSA s odvoláním na Thaciho mluvčího. S datem 17. únorem údajně počítá i zpráva Rady bezpečnosti OSN a také diplomaté.

Ve Prištině panuje klid a slavnostní atmosféra. Vyvěšeny jsou albánské vlajky.

Srbové demonstrují proti vyhlášení nezávislosti

Srbové s vyhlášením samostatnosti Kosova nesouhlasí. V Bělehradě před velvyslanectvím Slovinska, které předsedá EU, sešlo asi 1000 lidí, kteří mávali národními vlajkami a požadovali zachování Kosova uvnitř hranic státu.

Demonstrace se ale čekají především po vyhlášení nezávislosti. Hlavní srbské deníky už otiskly celostránkové výzvy k účasti na pondělních protestech v Bělehradě. Současná demonstrace byla na protest proti nové misi EU v Kosovu.

Mise EULEX schválena

Členské státy Evropské unie s konečnou platností schválily civilní misi do Kosova EULEX. Do páteční půlnoci proti vyslání mise ani jeden ze 27 členů Unie nevznesl námitky. Misi bude tvořit 2000 policistů, soudců a prokurátorů. Termín vyslání ale zatím není znám. První zamíří do Kosova nejdříve za týden až dva.

Nejvyšší představitel kosovských Srbů však unijní misi odmítl jako okupaci. "Mise má charakter okupace a nebude akceptována Srbskem ani Srby v Kosovu," řekl nejvyšší představitel srbské menšiny Milan Ivanović. "Postavíme se proti ní všemi zákonnými prostředky... Budeme ji bojkotovat a použijeme všechny metody občanského odporu," řekl.

Proti nezávislosti Kosova je Rusko i další země

Proti vyhlášení nezávislosti je nejen Srbsko, podporované Ruskem, ale také Rumunsko a Kypr. Proto budou mít jednotlivé země EU volnou ruku, zda nezávislost Kosova uznají. Italský generál Fabio Mini, který v letech 2002 až 2003 velel jednotkám NATO v Kosovu, se v sobotu přidal ke kritikům jednostranného vyhlášení Kosova. Podle něj budou ze samostatnosti těžit jen místní "klany".

Nezávislost se podle Miniho "hodí těm, kdo vládnou". Jmenoval přitom i premiéra Hashima Thaciho a obchodníka Beghjeta Pacolliho. Ten podle Miniho potřebuje prostor pro investování peněz ze svého "impéria". "Rozumím spěchu kosovských (Albánců). Nerozumím mezinárodnímu společenství," dodal generál a označil případné italské uznání nezávislosti Kosova za fatální chybu.

Jak bude Kosovo vyhlašovat nezávilost

10:00 kosovský premiér Hashim Thaci požádá předsedu parlamentu Jakupa Krasniqiho o svolání mimořádné schůze

12:00 sejde se předsednictvo parlamentu

13:30 sejdou se parlamentní skupiny

15:00 očekávaný čas přijetí deklarace o nezávislosti

18:00 na tiskové konferenci vystoupí tři nejvyšší přestavitelé Kosova - premiér Thaci, prezident Fatmir Sejdiu a předseda parlamentu Jakup Krasniqi

18:30 před prištinským Domem mládeže a sportu bude vztyčen obelisk nezávislosti

22:50 k občanům slavícím nezávislost na náměstí Matky Terezy promluví prezident a premiér

23:00 oslavy zakončí ohňostroj

Právě urychlené uznání nezávislého Chorvatska a Slovinska označují historikové za jednu z příčin nekontrolovaného a krvavého rozpadu bývalé Jugoslávie.

Reklama

Související témata:

Související články

Evropská unie posunula podpis dohody se Srbskem

Evropská unie ve středu posunula podpis prozatímní dohody o obchodu a vízové politice se Srbskem, který byl naplánován na čtvrtek. Oznámil to evropský komisař...

V Kosovu pokračují přípravy na odtržení

V kosovské metropoli Prištině vrcholí přípravy na vyhlášení nezávislosti této provincie na Srbsku. Nejvyšší kosovskoalbánští činitelé už dojednali podrobnosti...

Výběr článků

Načítám