Hlavní obsah

Kosovo pozastavilo platnost dohody se Srbskem, kterou vyjednala EU

Priština/Bělehrad
Aktualizováno

Kosovský ústavní soud zmrazil v úterý dohodu se Srbskem, která poskytuje větší pravomoci Společenství srbských obcí působících v oblastech s většinovým srbským obyvatelstvem. Rozhodnutí se hned setkalo s nevolí Bělehradu. Dohoda přestavovala průlom ve vztazích obou zemí a EU ji vysoce vyzdvihovala. Bránila se jí ale nacionalistická kosovskoalbánská opozice, která blokuje parlament.

Foto: Hazir Reka, Reuters

Kosovští poslanci museli v posledních týdnech opakovaně opustit sál kvůli násilným protestům opozice.

Článek

Vrcholná justiční instance v úterý večer oznámila, že „pozastavila provádění veškerých právních úkonů spojených se Společenstvím srbských obcí”, aby „ochránila veřejný zájem”, uvedl EUobserver. Soud zdůraznil, že jde jen o prozatímní opatření, nikoli o konečné rozhodnutí, které padne později. Termín vynesení verdiktu nestanovil, nicméně odklad realizace dohody platí do 12. ledna příštího roku.

Na ústavní soud se obrátila kosovská prezidentka Atifete Jahjagová, aby prověřil, zda je dohoda v souladu s ústavou.

Soud rozhodl krátce poté, co Evropská komise zveřejnila zprávu o situaci zemí usilujících o připojení k Unii. Dohoda je v ní označena za průlomovou: „Kosovo ukázalo své odhodlání normalizovat vztahy se Srbskem dosažením řady klíčových dohod v srpnu.“ [celá zpráva]

Srbský premiér Aleksandar Vučić a jeho kosovský partner Isa Mustafa dohodu uzavřeli v srpnu v rámci složitých rozhovorů o normalizaci vztahů, které už několik let pokračují pod záštitou Evropské unie. [celá zpráva]

Dýmovnice v parlamentu

Proti dohodě dojednané v srpnu protestuje nacionalistická kosovskoalbánská opozice z hnutí Sebeurčení. Několikrát ochromili práci parlamentu, když do něj hodili dýmovnici i slzotvorný granát. [celá zpráva]

Srbský ministr zahraničí Ivica Dačić na kroky Prištiny reagoval velmi podrážděně: „Je to bezprecedentní případ obcházení dohod uzavřených v přítomnosti EU v Bruselu a velká hrozba pro regionální stabilitu. Podstatou bruselské dohody je vytvoření Společenství srbských obcí a tento krok Prištiny znamená velký úder dialogu v Bruselu, který ztrácí smysl,” prohlásil Dačić.

Kosovská prezidentka Jahjagaová si podle AP pospíšila s ujištěním, že Kosovo v dialogu se Srbskem chce pokračovat: "Kosovo zůstává oddané dialogu se Srbskem a realizaci dohod dosažených v Bruselu k normalizaci vztahů obou zemí."

Kosovskoalbánská opozice míní v protestech pokračovat, neboť ústavnímu soudu nevěří. Podle ní je příliš spojený s vládou. "Státní instituce nebudou normálně fungovat do té doby, dokud nebudou zrušeny dohody se Srbskem a s Černou Horou," konstatuje se v jejím prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám