Hlavní obsah

Koronavirus mohli lidé chytit od hadů

Nový koronavirus 2019-nCoV , který si vyžádal už 18 mrtvých a skoro 600 nakažených , se mohl rozšířit mezi lidi od hadů, kteří se prodávali na tržišti v čínském Wu-chanu. Plyne to článku časopisu Journal of Medicine Virology, který informuje o genetické analýze virusu, i z textu v publikaci The Conversation.

Foto: Profimedia.cz

Had Bungarus caeruleus

Článek

První genetická studie čínských vědců z půlky ledna ukázala, že nový koronavirus má blízko k jinému koronaviru, který způsobuje nemoc SARS. Ta měla ohnisko v roce 2003 v čínské provincii Chu-pej, jejímž hlavním městem je práve Wu-chan.

Další studie, které byla zaměřena na analýzu proteinů, které virus napadá, ukázala, že přenašečem se mohli být hadi, kteří se také prodávají na tržišti ve Wu-chanu.

Koronavirus je rychlejší, než se čekalo. První evropské podezření hlásí Skotsko

Svět

Z analýzy RNA koronaviru 2019-nCoV, která byla srovnávána s RNA jiných příbuzných koronavirů, se ukázalo, že se se prioritně zaměřuje na proteiny, které se objevují u hadů.

„Výsledky získané z naší evoluční analýzy poprvé naznačují, že hadi jsou nejpravděpodobnějším rezervoárem viru 2109-nCoV,“ uvedli vědci ve zprávě. „Nové informace jsou velmi důležité pro efektivní kontrolu epidemie pneumonie (virový zápal plic, pozn. red.) způsobené 2019-nCoV,” dodali.

Od netopýrů přes hady k lidem

Jiní tři experti, kteří studii hodnotili, dospěli k závěru, že hypotéza o hadech je pravděpodobná, současně ale v článku v časopisu The Conversation dodávají, že ještě musí být potvrzena.

A naznačují, že do těl hadů - zřejmě především druhu bungar - se mohl koronavirus dostat od netopýrů, kteří jsou častými nosiči koronavirů. Stejně tomu bylo u spřízněných nemocí SARS a MERS.

Jedenáctimilionový Wu-chan je v karanténě, město ochromila panika

Koronavirus

„Hadi v přírodě často loví netopýry. Zprávy, že se hadi prodávali na místním tržišti ve Wu-Chanu, zvyšují šanci, že se v úvodu epidemie 2019-nCoV mohl dostat od hostitelských netopýrů na hady a na lidi. Nicméně to, jak by se mohl virus adaptovat na teplokrevné i studenokrevné živočichy, zůstává záhadou,“ stojí v textu.

Na tržišti se prodávali vedle drůbeže a běžných hospodářských zvířat také hadi, zejména bungaři.

Rezervoárem bývají netopýři 

I jiné koronovairy mají jako hostitele zvířata a jejich rezervoárem jsou často netopýři. Koronavirem způsobujícím SARS se lidé nakazili od cibetek, které lidi pojídali. Původním zdrojem ale byl místní druh netopýra, vrápenec.

Jiným koronavirem způsobujícím nemoc MERS se lidi nakazili od velbloudů,  původním zdrojem však byli opět netopýři.

U aktuálního kmene koronaviru už byl potvrzen přenos z člověka na člověka. Zřejmě jde o přenos kapénkovou cestou.

Čínský expert, který tvrdil, že koronavirus je pod kontrolou, se jím nakazil

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám