Hlavní obsah

Koronaviru podlehl slavný italský architekt Gregotti

Milán

V lombardské metropoli Miláně v neděli nemoci COVID-19 podlehl i slavný italský architekt Vittorio Gregotti. Milánský starosta Giuseppe Sala označil Gregottiho, který zemřel ve věku 92 let, za jednoho z „největších architektů”.

Foto: Profimedia.cz

Italský architekt Vittorio Gregotti zemřel na následky nákazy koronavirem SARS-CoV-2

Článek

Gregotti navrhl mimo jiné olympijský stadion v Barceloně, kulturní středisko v lisabonské čtvrti Belém či divadla v Miláně a Aix-en-Provence. Jeho ateliér projektoval také řadu univerzitních kampusů.

Foto: Profimedia.cz

Olympijský stadion v Barceloně, který navrhl zesnulý italský architekt Vittorio Gregotti

V roce 1996 Gregotti obdržel v Praze čestný doktorát Českého vysokého umění technického (ČVUT). Ve svých teoretických pracích se věnoval i české architektuře, o kterou se začal zajímat v souvislosti s návštěvou Prahy v roce 1984.

Foto: Profimedia.cz

Kulturní středisko v lisabonské čtvrti Belém z dílny zesnulého italského architekta Vittoria Gregottiho

Lombardie na pokraji kapacit

Itálie má v Evropě nejvíc případů nákazy a Lombardie je nejpostiženější oblastí země. Virus v Itálii zabil přes 1440 lidí a z nich téměř tisíc bylo v Lombardii. Guvernér Attilio Fontana upozornil, že nemocnice v jeho kraji přestávají být schopné přijímat nové lidi nakažené koronavirem.

V italském městě zemřelo 146 lidí během týdne. Noviny musely přidat stránky pro smuteční oznámení

Koronavirus

„Čísla se stále zvyšují. Brzy nebudou na resuscitačních odděleních žádná další volná lůžka,” řekl v neděli Fontana v rozhovoru s televizí Sky TG24. Jeho zástupce Giulio Gallera v sobotu řekl, že na jednotkách intenzivní péče zbývá k dispozici 15 až 20 lůžek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám