Hlavní obsah

Koncern BAe je podezřelý z korupce při prodeji gripenů

LONDÝN

Britská vláda ve středu potvrdila, že se dále prošetřuje obvinění výrobce vojenských letadel BAe Systems z korupce v šesti zemích. Je mezi nimi i Česká republika, kde se firma měla dopouštět korupce při prvním pokusu o prodej stíhacích letadel gripen, který byl nakonec zrušen. BAe všechna obvinění popřel.

Článek

Britský úřad pro vyšetřování korupce se zabývá obviněními, že BAe uplácela v Jihoafrické republice, Tanzanii, Rumunsku, Chile, Kataru a České republice. Vládní zástupce sdělil poslancům, že kromě zmíněných se vyšetřují obvinění z úplatkářství a podvodů ještě v Bosně, Nigérii, Zambii, Kostarice a Egyptě.

V České republice se případná korupce týká prodeje stíhaček Gripen, který se nakonec nekonal. Česko si pořídilo letadla až na druhý pokus. Británie už požádala o právní pomoc v Praze, ale ani jedna strana nezveřejnila žádné další podrobnosti.

Generální prokurátor Mike O'Brien sdělil, že žádna firma "není nad zákonem" s tím, že vláda chce "zdvojnásobit" úsilí při boji s korupcí.

Loni v prosinci na přímý zásah premiéra zastavil prokurátor řízení týkající se prodeje zbraní Saúdské Arábii, takže je nyní pod větším tlakem, aby ostatní linie dovedl až do konce.

Generální prokurátor lord Goldsmith řekl v únoru deníku Financial Times, že Británie bude stíhat korupci a saúdskoarabská záležitost je výjimka. Británie musela své rozhodnutí, týkající se asi 20 let starého případu, zdůvodňovat v Paříži na zasedání Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), kde byla vystavena kritice.

Média varují, že by vyšetřování mohlo ohrozit případný export nových bojových letadel Eurofighter Typhoon.

Reklama

Výběr článků

Načítám