Hlavní obsah

Komorowski propadl depresím, uzavřel se v prezidentském paláci

Právo, Pavol Minárik

Květnový volební debakl v prezidentských volbách snáší polský prezident Bronislaw Komorowski (63) daleko hůře, než se zprvu zdálo. Nečekané vítězství o dvacet let mladšího a v podstatě neznámého outsidera Andrzeje Dudy sice během volebního večera přijal hrdě a se vztyčenou hlavou, ale potom jej už na veřejnosti nikdo neviděl. Polský tisk tvrdí, že propadl depresím a uzavřel se nejen do prezidentského paláce, ale i sám do sebe.

Foto: Milan Malíček, Právo

Polský prezident Bronislaw Komorowski

Článek

Minulý prodloužený polský víkend dokonce ani netrávil na chalupě ve vesnici Ruska Buda na severovýchodě země, kde jindy pobýval se železnou pravidelností.

Komorowski je zřejmě typem politika, který se bude vyrovnávat s porážkou dlouho a bolestivě – za dva měsíce končí s funkcí a neví, co se sebou dál.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Voliči se vymezili proti „Hajnému“

„Z prezidentské rezidence Belveder na Ujazdowských alejích ve Varšavě, kde žije s manželkou Annou, už prakticky nevychází. Bojuje s depresemi,“ napsal polský Fakt s odvoláním na politiky z Komorowského mateřské Občanské platformy (PO).

Příčin tohoto stavu je více. Především prohrál s politikem, jemuž příliš nedůvěřoval ani jeho politický šéf Jaroslaw Kaczyňski. „Když mu to postupně došlo, není divu, že je mu tak těžko,“ napsal portál Natemat. Z analýz totiž vyplynulo, že lidé ani tolik nehlasovali pro Dudu, jako spíše proti Komorowskému. „Zejména mladí, nespokojení lidé bez šancí na zaměstnání v něm viděli symbol polských elit, které z nich zcela vědomě udělaly občany druhé kategorie,“ dodal portál.

Končí v říjnu
Komorowski je údajně šlechtic, vzdálený příbuzný belgického korunního prince Philipa
Roku 1977 vystudoval historii na Varšavské univerzitě
V letech 2000 až 2001 ministr obrany
Od roku 2007 maršálek Sejmu
Jako šéf dolní komory nahradil po smolenské katastrofě Lecha Kaczyňského
V srpnu 2010 zvolen prezidentem Polska
Letos v květnu neobhájil mandát, prohrál s europoslancem Andrzejem Dudou
V úřadu končí v říjnu 2015

Politik, jemuž vzhledem k jeho celoživotní zálibě v myslivosti národ přezdívá „Hajný“, teď neví, co s volným časem. Má zase sundat pušku z hřebíku, kam ji zavěsil po zvolení prezidentem, a vrátit se k milovanému lovu? Anebo ještě počkat s odchodem do politického důchodu a zkusit kandidovat do Senátu? Anebo se postavit do čela tonoucí PO, která po odchodu Donalda Tuska do Bruselu ztrácí pozice každým dnem? Ani jedna z těchto možností však pro něj nevypadá tak lákavě jako vysněné druhé volební období v Belvederu.

Problémem Komorowského však není jen jeho profesní život. Porážku totiž odskáče ztrátou práce padesátka jeho nejbližších spolupracovníků z Prezidentské kanceláře. Přitom ještě před několika týdny nikoho z nich nenapadlo, že se budou tak rychle loučit s prestižní a dobře placenou prací.

Falešné iluze čerpal z médií

Vedle špatné, odfláknuté a dlouho vlastně „nijaké“ předvolební kampaně Komorowského však za jeho porážku mohou do jisté míry i média. Některá hlavě státu neobjektivně fandila a vyvolávala falešné iluze, kterým prezident uvěřil.

Dokonce i jindy objektivní Gazeta Wyborcza napsala, že Komorowski může prezidentské volby prohrát pouze tehdy, „srazí-li v opilosti na přechodu pro chodce těhotnou jeptišku“. Druhé kolo však ukázalo, že takto nepředstavitelná souhra náhod vůbec nebyla potřeba.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám