Hlavní obsah

Kolegové Politkovské mají po vraždě právníka ochranku

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Reportéři předního opoziční deníku v Rusku Novaja Gazeta jsou ohroženi na životě a musí mít ochranku. Jeden z majitelů listu Alexandr Lebeděv řekl, že jsou ohroženi nejméně tři kolegové zavražděné novinářky Anny Politkovské. Lebeděv zároveň požádal bezpečnostní službu FSB, aby reportérům povolil nosit zbraň.

Článek

Stalo se tak pár dní po zastřelení právníka listu i Politkovské Stanislava Markelova a reportérky listu Anastazia Baburové na ulici v centru Moskvy .

Markelov i Baburová zemřeli na ulici za bílého dne. Právník pracoval nejen pro opoziční noviny, ale také rodinu čečenské dívky Elzy Kungajevové, kterou v roce 2000 zavraždil tehdejší plukovník ruské armády Jurij Budanov. Budanov byl z vězení minulý týden předčasně propuštěn a Markelov sliboval podat stížnost. Při incidentu byla střelena do hlavy i 25letá Baburová.

Případem armádního důstojníka Budanova se zabývala i novinářka Politkovská. Tu zavraždili v říjnu 2006 v jejím moskevském bytě.

Alexandr Lebeděv, který list Novaja Gazeta vlastní s někdejším sovětským prezidentem Michailem Gorbačovem a tento týden navíc koupil většinový podíl v londýnském deníku Evening Standard, řekl, že Baburovou mohli zabít i v souvislosti s jejími reportážemi o ruských neonacistech. Baburová je od roku 2003 již třetí reportér listu, který zemřel za nevyjasněných okolností.

Lebeděv pro britské Timesy uvedl, že někteří zaměstnanci listu mají ochranku už dlouho. Vyšetřují prý tak citlivé záležitosti, že nemálo materiálu vůbec kvůli obavám o bezpečnost nešlo do tisku. Miliardář si nemyslí, že se jeho noviny staly terčem širšího komplotu, jeho zaměstnanci jsou podle něj spíš oběťmi nezákonností, které ovládly Moskvu a Kremlu je to úplně jedno.

Editor Gazety Dmitrij Muratov řekl, že noviny raději přestaly uvádět jména a zkratky autorů pod články.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám