Hlavní obsah

Kokain vozíme do Evropy po tunách, popsali bossové z ‘Ndranghety

Novinky, val

Vysoce postavení členové italské mafie ‘Ndrangheta popsali deníku Spiegel, jak fungují její aktivity, zejména co se týče drogových obchodů. Mafie podle nich funguje jako každá jiná firma. Má však pevně stanovená pravidla. „Když nedoručí zboží, zabijeme je,“ tvrdí jeden z nich.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zhruba 50letý Carlo, který svolil ke schůzce s novináři, žije 30 let v Německu. Z Itálie musel odejít poté, co přivedl do jiného stavu příbuznou člena mafie. Za Alpami, jak říká, pak začínal jako řidič ‘ndranghetských bossů, kteří tam přijeli, překládal pro ně a postupně si získával jejich důvěru. Nakonec se vypracoval až do úplného čela německé větve italské organizace.

Právě Německo je podle něj klíčovou zemí pro evropský obchod s kokainem a zároveň patrně slouží jako nejvýznamnější základna ‘Ndranghety. Kokain se tam dováží po tunách. „V létě nebo kolem Nového roku, kdy je poptávka nejvyšší, dodáme tunu kokainu během několika málo dní,“ popsal. Samotní mafiáni se ale drog nedotknou, přišli by tak o svou čest.

„Fungujeme jako obchodní společnost, koupíme zboží, necháme ho zabalit, najmeme lodní společnost a zaplatíme daň,“ popsal obchodování s Jižní Amerikou. Hlavní vstupní branou do Evropy je přitom prý přístav v Hamburku. „Většina zákazníků v Německu jsou pasáci nebo motorkářské gangy,“ doplnil Carlo.

Za nedodržení pravidel se platí životem

Reportéři se dostali také k Vincenzovi, jenž zařizuje převoz drog z Jižní Ameriky do Evropy. Princip je podle něj jednoduchý: obvykle vyčkává, až dostane od nejrůznějších klanů dostatečný počet nabídek - optimálně půl tuny až tunu kokainu - pošle jednoho ze svých lidí přes oceán a sám zaplatí částku za drogy. Za to, že se zboží dostane na starý kontinent, ručí vysoké úplatky pro zkorumpované celníky. Pokud je obchod odhalen, je to podle Vincenza kvůli nízkému úplatku.

Za kilo kokainu ve Venezuele nebo Peru zaplatí Vincenzo 1 200 eur (zhruba 30 tisíc korun), než ale dorazí do Kalábrie, vyjde ho kilo skoro na 17 tisíc euro (425 tisíc korun) - většina z peněz jde totiž právě na úplatky. Když se zboží dostane na trh, vyšplhá se kilo kokainu na 27 až 32 tisíc eur (675 až 800 tisíc korun).

O doručení zásilky na místo určení se pak starají takzvaní zprostředkovatelé, jakým je například muž jménem Antonio. Pravidla pro obchod s Jižní Amerikou jsou podle něho jasná: „Vždycky platíme dopředu. Když nedoručí zboží, zabijeme je.“ V takovém případě dorazí do Jižní Ameriky na pohled spořádaná italská rodina jako na dovolenou. Muž si ale během ní odskočí „vyřídit pracovní záležitosti“.

Chapadla ‘Ndranghety se rozpínají po celém světě

Zpovídaní představitelé ‘Ndranghety potvrdili, že se organizace rozpíná po celém světě. Podle statistik se jedná vůbec o jednu z nejvýznamnějších zločineckých organizací v západním světě. Co se týče obchodu s kokainem, zcela prý dominuje evropskému trhu.

‘Ndrangheta je patrně vlivnější i než jiné proslavené italské mafiánské skupiny Camora a Cosa Nostra. Její příslušníci, často spjati příbuzenskými svazky, ji titulují jako vznešenou společnost. Ta má také svá přísná pravidla. Lidem, kteří poruší omertu, zákon mlčenlivosti, přezdívá kajícníci. Podle údajů z roku 2008 jich kolem tisíce bylo spřízněno s Cosa Nostrou, dva tisíce s Camorou, zatímco pouhých 42 s ‘Ndranghetou.

‘Ndrangheta je údajně zodpovědná za téměř všechny odhalené mafiánské zločiny na německém území za poslední roky. Jak potvrzují její členové, s organizací spolupracují nejen někteří policisté, ale prorůstá i do politiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám