Hlavní obsah

Kodaň nejistým krokem vstupuje do finiše

Kodaň

Obrazně i doslova houstne atmosféra na světovém ekologickém summitu v Kodani, který má stanovit globální opatření k omezení skleníkových emisí. Vyjednavači se snaží dokončit návrh textu, který by ministři a po nich koncem týdne i hlavy států měli schválit, zatímco tisíce přijíždějících nových delegátů, aktivistů a novinářů blokují kodaňské Bela Center, kde summit probíhá.

Foto: Christian Charisius, Reuters

Britský premiér Gordon Brown přiletěl do Kodaně dříve, aby věci "postrčil dopředu".

Článek

Jako první z vrcholných politiků přiletěl do Kodaně už v úterý večer britský premiér Gordon Brown, aby „postrčil jednání dopředu“, jak řekl před odletem z Londýna. Ve středu večer se očekávají ministři zúčastněných zemí a v pátek hlavy států včetně USA, Ruska a Číny.

Čas běží, riskujeme slabou, nebo žádnou dohodu
Pan Ki-moon, generální tajemník OSN

„V minulých dnech jsme dosáhli velkého pokroku, ale pořád to nestačí,“ řekl šéf klimatické konvence OSN Yvo de Boer. „Je tu ještě mnoho věcí k dořešení tak, abychom lidem předložili to, na co čekají.“ Obavy z toho, zda se podaří dojednat konkrétní a závazný dokument, na jehož základě by svět dokázal odvrátit hrozící následky globálních změn, vyjádřil i šéf OSN Pan Ki-moon.

„Čas běží. Jestli necháme všechno na hlavách států, aby to vyřešily v poslední minutě, riskujeme, že výsledkem bude slabá dohoda nebo dokonce žádná. Takové selhání by znamenalo potenciální katastrofu,“ řekl před odletem do Kodaně.

Čekalo se na Charlese

Ve úterý večer měl k delegátům v Kodani promluvit následník britského trůnu princ Charles. Očekávalo se, že zdůrazní odpovědnost lidstva, které přispělo k vyhrocení problému klimatických změn, tento problém také vyřešit. Známý aktivista s modrou krví měl v závěru vystoupení vyjádřit přesvědčení, že lidstvo má kapacitu tuto hrozbu odvrátit.

Také nevládní organizace a ekologičtí aktivisté doplácejí na nervozitu před finišem konference. Ta vyplývá rovněž z faktu, že počet žádostí o akreditaci přesáhl 40 tisíc, konferenční centrum ale má kapacitu nejvýš 15 tisíc lidí.

Sporné otázky:

  • Objem snížení emisí v rozvinutých zemích
  • Odkud půjdou peníze a jak se přerozdělí
  • Zda by dohoda měla cílit na maximální nárůst globální teploty o 2 nebo jen 1,5 stupně Celsia

Aktivisté, kteří se soustřeďují v „alternativní“ kodaňské čtvrti Christiania, se během posledních dní stále častěji dostávají do střetu s policií. Muži zákona dokonce v noci na včerejšek do čtvrti pronikli a preventivně zadrželi přes dvě stě lidí, údajných organizátorů násilných akcí.

Reklama

Související témata:

Související články

V Kodani začala konference OSN o klimatu

V dánské metropoli v pondělí začala konference OSN o změnách klimatu. Jednat se bude o smlouvě, která by nahradila Kjótský protokol o snižování emisí...

Výběr článků

Načítám