Hlavní obsah

Kniha polského kněze jmenuje kleriky spolupracující s tajnými

Novinky, ČTK, Catolic World News
VARŠAVA

V Polsku ve středu vyšla kniha polského kněze Tadeusz Isakowicze-Zaleského o vztahu církve a polské Státní bezpečnosti (SB). V knize Kněží proti státní bezpečnosti líčí na 588 stránkách nejen případy duchovních, kteří byli za komunismu mučeni, ale i těch, kteří se stali aktivními agenty.

Článek

Autor se soustředí především na ty, kteří se nedali zlomit, největší pozornost ale poutají případy kněží, které Zaleski označuje za agenty. Je mezi nimi rzeszowský biskup Kazimierz Gorny a tarnovský biskup Wiktor Skworc. Z kolaborace Zaleski v knize obviňuje i arcibiskupa Julia Patze, který musel v roce 2002 odstoupit kvůli sexuálnímu zneužívání. Podle autora spolupracoval s tajnou policií, když byl na stáži ve Vatikánu. Podle něj spolupráci ukončil po návratu do Polska.

Dílo vyvolává novou vlnu kritiky katolické církve, na jejíž temné stránky upozornil skandál s novým varšavským arcibiskupem Stanislawem Wielgusem, jenž nakonec do funkce nenastoupil, protože úzce spolupracoval s tajnou policí. [celá zpráva]

Státní bezpečnosti se podle něj nepodařilo dostat do blízkosti papeže Jana Pavla II. Marně prý přesvědčovala ke spolupráci Antoniho Dziwisze, bratra kardinála Stanislava Dziwisze, který pracoval jako papežův sekretář.

Autor knihy spolupracoval jako kaplan v 80. letech minulého století s hnutím Solidarita. Za to byl Státní bezpečností stíhán a mučen. Při práci na knize využíval archivů Institutu národní paměti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám