Hlavní obsah

Kluci, kteří podpálili hrad Krásna Hôrka, budou možná platit do konce života

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Pokud soud u chlapců ve věku 11 a 12 let potvrdí zavinění požáru slovenského hradu Krásna Hôrka, budou splácet škodu celý život. Server tvnoviny.sk konstatuje, že pojišťovna se plné částky asi nikdy nedočká. Pojišťovna odhadla škodu na osm miliónů eur (asi 196 miliónů Kč).

Foto: www.hradkrasnahorka.sk

Hasiči na místě požáru 10. března

Článek

Je velmi nepravděpodobné, že dva kluci z místní romské osady dají někdy v životě dohromady takovou částku. „Pojišťovna má nárok na stoprocentní vymáhání částky, pokud je právoplatně rozhodnuto o vině osoby, která škodu způsobila,“ uvedla Zuzana Hliváková z pojišťovny Generali Slovensko, která je spolupojišťovatelem hradu Krásna Hôrka.

Pokud je viník mladší než 14 let, pojišťovna může škodu vymáhat od jeho zákonného zástupce, čili od rodičů. Pokud viník pohledávku nesplácí, přichází v úvahu exekuce jeho majetku. „Při mnohamiliónových škodách není možné vymáhat celou částku,“ připustila Hliváková.

Foto: Reuters

Žár byl tak silný, že roztavil zvony ve zvonici

Chlapci ze slušné rodiny

Dva kluci si 10. března zapalovali cigaretu pod hradem, od ohně se zapálila suchá tráva a silný vítr způsobil, že oheň zasáhl i střechu hradu. Střecha jednoho z nejhezčích slovenských hradů zcela shořela a poškozena byla i vnitřní část. Přes 90 % exponátů se podařilo zachránit.

Od požáru převládá mezi místními obyvateli a Romy značné napětí. Lidé obviňují Romy, že zničili hrad, který lákal do obce turisty. První dny po požáru Romové nepouštěli své děti do školy, protože se obávali msty. V obci pod hradem uspořádala protest extrémně pravicová strana Slovenská pospolitost. V pochodu do romské osady jim zabránila policie.

Romský poslanec Košického samosprávního kraje Gejza Milko se romských chlapců zastal. „Tyto děti pocházejí ze slušných romských rodin. Pravidelně chodí do školy, jejich rodiče pracují a mají vlastní bydlení,“ uvedl poslanec.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Na Slovensku shořel hrad Krásná HôrkaVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám