Hlavní obsah

Klinika nabízela potraty na slevovém webu

– Bělehrad

Bělehradská klinika, která nabízela na místním slevovém portálu "potrat s anestezií" za výhodnou cenu, se ocitla v hledáčku srbského ministerstva zdravotnictví. Jak napsal portál Blic.rs, hrozí nyní zdravotnickému zařízení pokuta ve výši nejméně 300 000 dinárů (67 000 korun), postih za nelegální reklamu ale může být také více než trojnásobný. Podle srbských zákonů totiž není možné inzerovat konkrétní lékařské zákroky.

Foto: Profimedia.cz

Lidský plod

Článek

Klinika nabízela potrat s více než čtvrtinovou slevou, místo 25 000 dinárů za něj mohli zájemci zaplatit jen 18 000 dinárů (4000 korun). Nabídka, kterou "bylo možné darovat také příteli" a platila do 20. prosince, ale ze slevového serveru zmizela ihned poté, co se o ni začali zajímat novináři.

Majitelka zdravotnického zařízení Florida Rističová se ke kauze odmítla vyjádřit. "Nechte mě na pokoji, nechci nic komentovat," vzkázala reportérům.

Umělé přerušení těhotenství jako takové je přitom v Srbsku legální, podobně jako v ČR. Sedmimiliónová země ale podle počtu potratů patří do čela evropského žebříčku, ženy zde ročně podstoupí 150 000 interrupcí. V roce 2010 se přitom narodilo jen 67 000 dětí.

V ČR v posledních letech počet umělých přerušení těhotenství výrazně klesl, nyní se pohybuje ročně kolem 24 000 a loni se narodilo 108 000 dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám