Hlavní obsah

Klimatická dohoda se rodí v bolestech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Návrh konečné dohody na konferenci OSN o klimatických změnách v Paříži bude předložen až v sobotu. Uvedla to v pátek ráno agentura AFP s odvoláním na francouzské předsednictví konference. Podle plánu chtěla Francie předložit konečný návrh do dnešního večera.

Foto: Mohamad Torokman, Reuters

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius

Článek

"Raději si chceme dát čas na konzultace s delegacemi po celý dnešní den, než předložíme konečný text, který by měl být schválen v plénu. Text bude předložen v sobotu ráno a s jeho přijetím se počítá v polovině dne," upřesnil AFP zdroj blízký francouzskému ministrovi zahraničí Laurentu Fabiusovi, který konferenci předsedá.

Konference OSN o klimatických změnách, která začala koncem listopadu a z níž by měla vzejít nová dohoda o snižování emisí skleníkových plynů se tak prodlužuje nejméně o den. Za Česko se účastní ministr životního prostředí Richard Brabec.

Už dříve bylo vzhledem k přetrvávajícím neshodám jasné, že o textu dohody týkající se snižování emisí skleníkových plynů se bude vyjednávat do poslední chvíle. Komentáře v minulých dnech proto nevylučovaly pokračování konference přinejmenším v sobotu.

Delegace 195 účastnických zemí ve čtvrtek večer obdržely nový předběžný návrh konečné dohody. Text stále neřeší některé důležité sporné body, připustil Fabius, který návrh předložil. Ministr byl ale ještě před nočním vyjednáváním přesvědčen, že dohoda je blízká a že bude s to v pátek předložit konečný návrh textu.

Hlavní neshody přetrvávají od zahájení konference na konci listopadu kolem míry budoucího úsilí ze strany vyspělých a ostatních zemí, podmínek financování a kolem ambicióznosti konečných cílů.

Evropská unie, Spojené státy a další země prosazují co nejambicióznější dohodu, která by měla zajistit, aby oteplování nepřesáhlo hodnotu 1,5 stupně. Chtějí také, aby státy měly možnost každých pět let zvyšovat své cíle.

Reklama

Výběr článků

Načítám