Hlavní obsah

Klíčové hlasování o brexitu: Rozvodová dohoda s EU neprošla

Londýn
Aktualizováno

Britští zákonodárci v úterý odmítli návrh dohody o odchodu Spojeného království z Evropské unie, kterou v Bruselu vyjednala premiérka Theresa Mayová. Vláda musí do pondělí přijít s alternativním plánem. Do brexitu zbývá 73 dní. Předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn v reakci na hlasování oznámil, že předložil návrh na vyslovení nedůvěry vládě.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Maska britské premiérky Theresy Mayové u nohou aktivisty z organizace Avaaz

Článek

Proti návrhu hlasovalo 432 poslanců, pro 202 zákonodárců. Mayová po porážce řekla, že je třeba potvrdit, že vláda má důvěru sněmovny. "Dnešní (pondělní) hlasování nám neříká nic o tom, co si tato sněmovna přeje," konstatovala Mayová po přesvědčivé porážce o více než 200 hlasů. "Neříká nic o tom, jak, nebo zda vůbec hodlá ctít rozhodnutí Britů" v referendu z roku 2016, dodala.

Strategií vlády není čekat na konec března, nejlepší cestou dopředu je dohoda s EU.

Vzhledem k tomu, že ministerská předsedkyně během jednání znovu odmítla možnost vypsání druhého referenda, jeví se jako nejpravděpodobnější varianta takzvaného tvrdého brexitu.

Předseda Evropské rady Donald Tusk na britské hlasování reagoval otázkou, kdo bude mít odvahu pojmenovat řešení, když dohoda s EU není možná a tvrdý brexit nikdo nechce.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Proevropští demonstranti před parlamentem v Londýně.

Tvrdý brexit znamená odchod Spojeného království bez dohody. Pokud k němu po uplynutí dvouleté lhůty stanovené Lisabonskou smlouvou 29. března skutečně dojde, přestanou ze dne na den platit všechny dohody.

Foto: House of Commons, ČTK/AP

Hlasování o brexitové dohodě s EU v britském parlamentu.

V praxi by to znamenalo ekonomickou i dopravní katastrofu, poznamenal deník The Telegraph. Na hranicích by totiž znovu začala platit cla a přísnější kontroly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám