Hlavní obsah

Kličko: Demise Azarova nestačí, musí odejít i prezident Janukovyč

Situace na Ukrajině se nevyřeší, dokud neodejde i prezident Viktor Janukovyč, prohlásil boxerský šampion a opoziční předák Vitalij Kličko. Demise premiéra Mykoly Azarova nestačí a demonstranty z náměstí Nezávislosti nedostane, tvrdí Kličko.

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Opozice chce také odchod ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Článek

Dvaačtyřicetiletý opoziční vůdce prohlásil, že odstoupení prezidenta by bylo "logickým krokem". Demonstranti podle něj z náměstí Nezávislosti v centru Kyjeva neodejdou, dokud se neobmění celé vedení země.

"Azarovova vláda měla odstoupit už před více než dvěma měsíci," dodal Kličko.[celá zpráva]

Na kyjevském náměstí Nezávislosti, které bylo v posledních dnech centrem protestů a násilností, panoval po úterních událostech podle zpravodaje BBC relativní klid. Protivládní demonstranti propukli v jásot poté, co parlament schválil kritizované zákony.

Azarov chce kompromis

Premiér Azarov svou demisi nabídl, aby se uklidnila napjatá situace v zemi. "Abych vytvořil větší možnosti pro společensko-politický kompromis, pro pokojné urovnání konfliktu, dospěl jsem k rozhodnutí požádat prezidenta, aby přijal moji demisi z postu premiéra," zdůvodnil Azarov svou demisi.

Přitom Azarov ještě nedávno zastával tvrdší postoj vůči opozici než prezident. Ještě před týdnem řekl ve švýcarském Davosu, kde se účastnil Světového ekonomického fóra, že požadavek opozičních vůdců na vypsání předčasných prezidentských voleb je nereálný a akce protestujících označil za pokus o státní převrat. Protestující občany označil za teroristy.[celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám