Hlavní obsah

KLDR nechává své občany otročit v zahraničí, tvrdí zpravodaj OSN

– New York

Severní Korea pronajímá své občany k otrocké práci v zahraničí. Až 50 tisíc Severokorejců je nuceno pod neustálým dohledem pracovat v otřesných podmínkách, bez dostatku jídla až dvacet hodin denně. Vydělané miliardy dolarů pak míří na účty režimu Kim Čong-una. Před výborem Valného shromáždění OSN to ve čtvrtek řekl zvláštní zpravodaj OSN pro KLDR Marzuki Darusman.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un při přehlídce

Článek

„Zmiňované praktiky jsou čím dál viditelnější a čísla stále rostou. Myslím, že to dokazuje, jak tíživá je na severu ekonomická situace,“ řekl Darsuman

Většina novodobých severokorejských otroků podle něj pracuje v Rusku a Číně, kde je zaměstnávají v důlním a textilním průmyslu či ve stavebnictví.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Severokorejci otročí i v Polsku

Podle Darusmana nejde jenom o Rusko a Čínu, ale i o státy v Africe, na Blízkém východě nebo v Evropě. Z evropských států komisař zmínil Polsko.

Darusman se domnívá, že KLDR získává z práce svých občanů v cizině ročně mezi 1,2 až 2,3 miliardy dolarů (30 až 56 miliardami korun) a žádá, aby byly podmínky, v jakých Severokorejci v zahraničí pracují, důkladně prověřeny.

Tajemník severokorejského velvyslance při OSN Čche Mjong-nam označil Darusmanovu zprávu za "krajní projev politizace". Jeho informace prý nijak nesouvisí s lidskými právy.

Rada bezpečnosti OSN zařadila téma lidských práv v KLDR do svého prosincového jednání. Reaguje tím na loňskou zprávu vyšetřovací komise, v níž se konstatuje, že násilnosti páchané v KLDR se dají přirovnat ke krutostem páchaných nacisty.

Země čelí od roku 2006 mezinárodním sankcím, jež na ni byly uvaleny kvůli jejím zbrojním jaderným testům, a trvale tak zápasí s nedostatkem deviz.

Reklama

Související články

Dovolená v Severní Koreji je otázkou etiky

Severokorejský vůdce Kim Čong-un si přeje, aby jeho zemi do roku 2020 navštívily dva milióny zahraničních turistů. Je ale otázkou, zda cestovatelé Severní...

Výběr článků

Načítám