Hlavní obsah

Klaus: Z pomazaných hlav je belgický král nejvěcnější

Právo, Jiří Ovčáček
Antverpy

Prezident Václav Klaus ve středu v Antverpách prozradil českým novinářům své dojmy ze setkání s belgickým králem Albertem II. Podle Klause je belgický král ze všech pomazaných hlav v Evropě nejvěcnější, opravdu se zajímající o problémy.

Foto: Jiří Ovčáček, Právo

Prezident Václav Klaus na autogramiádě knihy Modrá, nikoli zelená planeta v Antverpách.

Článek

„Měli jsme skoro hodinový, velmi podrobný rozhovor, velmi věcný, velmi pragmatický. Belgický král je myslím ze všech pomazaných hlav v Evropě takovým nejvěcnějším člověkem, opravdu zajímající se o problémy,“ řekl českým novinářům Klaus.

S Albertem II. se setkal v Královském paláci v Bruselu hodinu před polednem. Pokud jde o obsah jednání, bavili se nejenom o vztazích mezi ČR a Belgií. „Je velmi informován o nejrůznějších belgických firmách, které jsou aktivní u nás,“ prozradil Klaus s tím, že došlo i na dotazy, jak ČR vidí Čínu nebo problém imigrace v Evropě.

Klausova návštěva Belgie se konala v době, kdy země prochází hlubokou politickou krizí a řeší se problém rozdělení na Vlámskou a Valonskou část. Podle českého prezidenta ale belgičtí politici přes radikální rétoriku k ráznému řešení nyní nepřistoupí. „Stejně vědí, že budou takhle pokračovat ještě dlouho a fakticky jsou připraveni na pokračování tohoto mezistavu,“ míní Klaus.

Prezident přednášel o klimatu

Klaus v Antverpách přednášel studentům místní univerzity na téma klimatických změn. Poukázal přitom na teze ve své knize “Modrá, nikoli zelená planeta”. Klaus se vyslovil pro ochranu životního prostředí, ale kriticky se vyjádřil k doktríně globálního oteplování.

Studentům řekl, že nejde o vědu, ale ideologii, která je tzv. politicky korektní a jejím nositelům přináší politický profit. Doktrína podle něj posiluje role vlád, které pak lidem diktují, co mají jíst nebo třeba kam cestovat. Studenty přednáška zaujala a českého prezidenta odměnili velkým potleskem.

Klaus k tomu později poznamenal, že kdyby své teze přednášel před pěti, šesti lety, setkal by se jen s odsudky. Podle kladné reakce studentů na jeho přednášku usoudil, že došlo k názorovému posunu. V Antverpách se také konala autogramiáda druhého vydání Klausovy knihy v holandštině.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám