Hlavní obsah

Kiska se vzdá poslaneckého mandátu

Právo, Ivan Vilček
Bratislava
Aktualizováno

Bývalý slovenský prezident a nynější předseda strany Za lidi Andrej Kiska se vzdá poslaneckého mandátu. Kiska po loňském odchodu z Prezidentského paláce založil politickou stranu Za lidi, která získala v únorových parlamentních volbách téměř šest procent hlasů a stane se součástí nové vládní koalice.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Slovenský exprezident Andrej Kiska

Článek

„Vzhledem ke svému zdravotnímu stavu se vzdávám mandátu poslance. Léta politického zápasu o lepší a spravedlivější Slovensko se podepsala na mém zdraví, proto potřebuji nějaký čas na odpočinek," uvedl Kiska, který nadále zůstává v čele strany Za lidi.

Kiska získal mandát poslance ve volbách, které se konaly 29. února 2020. Vyjednávání o budoucí vládní koalici se ale neúčastnil kvůli přetrvávajícím potížím se srdcem.

Exprezident Kiska má problémy se srdcem

Evropa

„V kardiocentru jsem podstoupil kontrolu srdce, které ani po loňské operaci na odstranění arytmie nefunguje tak, jak by mělo,“ napsal exprezident na sociální síti začátkem března.

Zisk necelých šesti procent hlasů ve volbách byl pro Kisku určitě zklamáním. Jednání o sestavení nové vládní koalice vedla za stranu Za lidi místopředsedkyně Veronika Remišová. Proto se začalo spekulovat o politické budoucnosti exprezidenta.

Kiskova strana zahájí jednání o vstupu do vládní čtyřkoalice

Evropa

Novou vládní koalici sestavil vítěz voleb předseda hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič se stranami Jsme rodina, Svoboda a Solidarita a Za lidi. Nová vláda nastoupí do úřadu tuto sobotu. Ve 150členném parlamentě bude disponovat ústavní většinou 95 mandátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám