Hlavní obsah

Kiska napsal Ficovi ostrý dopis: Šíříš zlo, moc tě zničila, tykat už si nebudeme

Právo, ivi, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý slovenský prezident a předseda strany Za lidi Andrej Kiska zveřejnil otevřený dopis expremiéru Robertu Ficovi, v němž konstatoval, že Fico vejde do dějin jako člověk, který umožnil zlu ovládnout Slovensko. „Chci ti otevřeně říct, že za 12 let vládnutí jsi měl všechny možnosti ho zastavit. To zlo ovládlo i tebe a šíříš ho všude kolem,“ konstatoval Kiska.

Foto: David W Cerny, Reuters

Robert Fico (vlevo) předává svou rezignaci na post premiéra tehdejšímu prezidentu Andreji Kiskovi.

Článek

Exprezident vyčítá Ficovi, že nemá žádnou pokoru a nedokáže sklonit hlavu. „Pokud v tobě ještě zůstalo něco lidského, zkus pochopit, že tě moc zničila. Nezvládl jsi to. Nedokážeš se jí vzdát. Nedokážeš lidsky říct – promiňte, je mi to líto,“ uvedl Kiska.

Potrestat systém

Bývalá hlava státu expremiérovi napsala, že si stále myslí, jak je silný a všichni se ho bojí. „Už ne, už dávno ne. Nevěř lidem, kteří žijí z tvé moci a stále ti to říkají. Těm jde jen o sebe, už dávno ne o tebe. Jsou dávno za vodou. Všichni tví přátelé jsou pohádkově bohatí a šťastní. Využili tě a zneužili. Je jasné, že se postarají i o tebe, ale štěstí ti nikdy nekoupí,“ napsal Kiska.

Předseda strany Za lidi připomněl také vraždu novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. „Měli všechno před sebou a někdo je chladnokrevně zabil. Všem chybí a všichni chtějí, aby vrahové byli potrestáni. Chtějí, aby byl potrestán systém, který těmto gaunerům umožnil fungovat. Systém, který jim dával pocit beztrestnosti a všemocnosti. Systém, který jsi vybudoval,“ zdůraznil bývalý prezident.

Konec tykání

Kiska připomíná Ficovi, že jeden z vrahů na právě probíhajícím soudním přelíčení zmínil jména Fico, Kaliňák a dalších členů Směru. „Kočner (podnikatel obviněný z objednávky vraždy – pozn. red.) se tvářil, že vás zná a kryjete ho. Pokud byste jednali, Kuciak a Kušnírová mohli asi žít. Měli jste v rukou policii, která odmítla Kuciaka chránit, i když o to žádal. Naopak, celý systém jste zneužívali proti každému, kdo vás kritizoval. A umožnili jste lidem jako Kočner mít pocit, že mohou všechno a že se jim nikdy nic nestane,“ konstatoval Kiska v otevřeném dopise.

Další Kočnerova nahrávka: Když nebudu mít svatý klid, nebudeš premiérem, říkal prý Ficovi

Evropa

V závěru přešel Kiska na vykání. „V celém dopise jsem ti tykal, protože jsme si dávno potykali. Ale už to nechci. Odteď ti budu opět vykat. Pane Fico, máte v srdci hroznou nenávist vůči jiným. Věřím, že odpuštění neočekáváte od Jankových a Martininých rodičů. To od nich opravdu nechtějte. A od nás ostatních také nikdy neočekávejte, že zapomeneme. Ne, nezapomeneme a ve volbách vás porazím a vrátíme Slovensko zpět všem slušným lidem,“ uvedl v závěru dopisu Kiska.

Fico svolal na čtvrtek dopoledne tiskovou konferenci, ale pak ji zrušil. Podle mluvčího strany Jána Mažgúta hledají vhodnější termín.

Reklama

Výběr článků

Načítám