Hlavní obsah

Kiska je prázdná bublina a jde proti vlastní zemi, prohlásil Fico

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Předseda nejsilnější slovenské vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) a někdejší premiér Robert Fico označil současného prezidenta Andreje Kisku za prázdnou bublinu, která nadává na vlastní stát. Slovensko potřebuje jiného prezidenta, kterého budou přijímat ve světě, prohlásil Fico v televizi TA3.

Foto: David W Cerny, Reuters

Slovenský prezident Andrej Kiska.

Článek

Šéf Směru-SD také prezidenta obvinil z toho, že kdyby měl výkonné pravomoci, „navozil by na Slovensko tisíce migrantů”.

Fico patřil mezi odpůrce paktu o migraci OSN, který slovenská vláda, stejně jako už dříve ta česká, nedávno odmítla. Kiska během debat o migračním paktu opakoval, že dohoda jejich zemi neukládá žádné povinnosti ohledně přijímání migrantů a kritizoval politika za to, že mnohé z nich slovo „migrace” žene k populistickým vyjádřením.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Slováci budou na jaře příštího roku v přímé volbě vybírat nového prezidenta. Kiska už dříve oznámil, že se o znovuzvolení ucházet nebude. Směr ještě žádného kandidáta nenominoval, ale podle Fica to bude známý člověk, který „nebude potřebovat kampaň”.

Vztahy mezi Kiskou a Ficem, kterého současná hlava státu porazila před čtyřmi lety ve druhém kole prezidentských voleb, jsou dlouhodobě napjaté. Vyhrotily se zejména letos v zimě během krize po vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Druhý silný výrok během víkendu

Už v sobotu bývalý slovenský premiér a předseda nejsilnější vládní strany pronesl kontroverzní výrok, když se vyslovil pro zákaz anonymních diskuzí a obnovení práva politiků na prostor v médiích pro své reakce na výroky a komentáře novinářů.

Prohlásil to v sobotu na partajním sněmu v Trenčíně. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám