Hlavní obsah

Když to nepůjde po dobrém, tak chce Německo odpůrce kvót přehlasovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Země, jež prosazují zavedení kvót při přijímání uprchlíků, by mohly přehlasovat ty státy, které je odmítají. Stalo by se tak, pokud by se s „odmítači” nepodařilo dohodnout. Řekl to německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier pro páteční vydání listu Passauer Neue Presse.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier a německá kancléřka Angela Merkelová.

Článek

Se zavedením kvót nesouhlasí například Česko a Slovensko. Výhrady mají i Polsko, Maďarsko či Velká Británie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Není možné, aby Německo, Rakousko, Švédsko a Itálie jako jediné nesly tíhu (uprchlické krize). Tak evropská solidarita nefunguje," uvedl Steinmeier. "Pokud to nepůjde jinak, měli bychom vážně zvážit, zda nevyužijeme i nástroj většinového hlasování," doplnil s tím, že by bylo možné země odmítající kvóty přehlasovat.

O tom, že  by země prosazující kvóty mohly návrh prosadit silou, mluvil už v úterý lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn. [celá zpráva]

Na summitu EU by šlo návrh vetovat

Většinové hlasování mohou využít ministři vnitra, kteří budou o rozdělování běženců jednat v úterý. Pokud by se o tématu rozhodovalo na středečním summitu EU, mohly by jednotlivé státy uplatnit právo veta. Německá kancléřka Angela Merkelová už tento týden dala najevo, že jednání o kvótách chce ponechat ministrům a na summitu se chce věnovat zejména tomu, jak řešit příčiny uprchlické krize.

Česká vláda přerozdělování odmítá. Podle návrhu EU by měla přijmout celkem 4500 lidí z Itálie, Řecka či Maďarska. Podle premiéra Bohuslava Sobotky není přerozdělování řešením uprchlické krize.

Reklama

Výběr článků

Načítám