Hlavní obsah

Když piráti unášeli britský pár, loď námořnictva přihlížela jen pár metrů od nich

Novinky, Tomáš Reiner
Londýn

Únos britského manželského páru somálskými piráty se minulý měsíc nedaleko Seychel neudál úplně, jak se uvádělo. Piráty s rukojmími dostihlo britské námořnictvo, ale nemohlo konat kvůli obavě, že by při zákroku mohli manželé zemřít. V pátek to uvedl deník The Daily Telegraph s tím, že možná k únosu vůbec nemuselo dojít, nebýt přítomnosti námořnictva.

Foto: Profimedia.cz

Jachta manželů Chandlerových

Článek

Paul a Rachel Chandlerovi byli koncem měsíce na cestě do Tanzánie, když je krátce po vyplutí ze seychelského hlavního města Victorie brzy ráno přepadla trojice lodí. [celá zpráva]

Původní zprávy uváděly, že jejich nouzový signál zachytily lodě EU patrolující v neklidných vodách u východního afrického pobřeží, ale na místo dorazily pozdě. Následně byla objevena prázdná jachta páru a později se televizní stanici ITN podařilo s Chandlerem spojit a on řekl, že je únosci drží na uneseném singapurském tankeru spolu s jeho dvacetičlennou posádkou. [celá zpráva]

Podle Telegraphu však únosu jen o pár metrů dál bezmocně přihlíželo plavidlo Wave Knight se sto členy britského královského námořnictva na palubě. Velení ale dalo rozkaz nejednat kvůli obavám, že by piráti mohli rukojmí zabít.

Loď Wave Knight navíc pak piráty nepronásledovala sama, v době únosu byla jen dvě hodiny od místa také HMS Cumberland, jež má na palubě i helikoptéru.

Britský list uvedl, že k únosu možná vůbec nemuselo dojít, a vyprovokovala ho právě přítomnost válečné lodi, jíž se piráti zalekli a zaštítili se rukojmími.

Britské ministerstvo obrany dosud přítomnost námořnictva tajilo a deníku The Daily Telegraph o něm pověděl nejmenovaný člen posádky Wave Knight. Mluvčí námořnictva v reakci uvedl, že skutečnost se tajila z operačních a bezpečnostních důvodů.

Reklama

Výběr článků

Načítám