Hlavní obsah

Kde se vzal nový premiér Ruska? Putinovi má zajistit moc do konce života

– Moskva
Novinky, mso

Rusko má od čtvrtka nového premiéra, když Státní duma schválila kandidaturu Michaila Mišustina. Žádný člen dolního parlamentu nebyl proti. Prezident Vladimir Putin chce, aby předseda vlády měl více pravomocí než dosud. Nejspíš s vyhlídkou, že se jím po konci prezidentského období stane sám.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putin ve svém projevu požadoval, aby byla pravomoc Státní rady, poradního orgánu ruského prezidenta, rozšířena a zakotvena v ústavě.

O změnách ještě bude hlasovat ruský lid, který čeká první referendum od roku 1993. „Věřím, že lid mé rozhodnutí podpoří,“ uvedl prezident.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Michail Mišustin

Tato náhlá změna podpořila domněnku, že by Putin rád v roce 2024, kdy mu vyprší prezidentský mandát, opět usedl zpět do premiérského křesla. Zahraniční zpravodajské weby jako CNN, New York Times a další se shodly na tom, že současnými změnami by si tak mohl zajistit doživotní moc.

Inspirace Čínou

I proto po demisi celé vlády Dmitrije Medvěděva ukázal prstem na ekonoma Michaila Mišustina. Muže s minimálními politickými ambicemi, kterého si v roce 2009 vybral do svého osobního týmu poradců a jehož za hranicemi Ruska zná jen minimum lidí. Ještě ve čtvrtek dokonce neměl ani svou stránku na anglické mutaci Wikipedie.

Ruská Státní duma posvětila Mišustina jakožto premiéra

Evropa

Kritici podle analýzy britského Daily Mailu spekulují, že se Putin inspiroval prezidentem a lídrem čínských komunistů Si Ťin-pchingem. Ten před dvěma lety prosadil pozměnění ústavy. Zrušil totiž časové omezení své funkce, čímž si v podstatě zajistil setrvání u moci až do své smrti.

Podvodné svinstvo, zuří opoziční předák

Opoziční předák Alexej Navalnyj Putinovy kroky označil za „podvodné svinstvo“. Dodal, že si současný prezident chce zajistit setrvání u moci po zbytek života.

Putin zatím o svých plánech po roce 2024, kdy mu vyprší mandát, mnoho neprozradil.

Medvěděv vyšel vstříc Putinovi a s vládou končí. Premiérem bude Mišustin

Evropa

Vladimir Putin je ruským prezidentem od května 2000, kdy ve funkci nahradil abdikujícího Borise Jelcina. Šéfem Kremlu byl po dvě funkční období. Protože potřetí za sebou kandidovat nemohl, vyměnil si roli s předsedou vlády Dmitrijem Medvěděvem a mezi roky 2008 a 2012 byl premiérem. Po této vynucené přestávce byl opět zvolen do funkce prezidenta, před dvěma lety mandát obhájil a vládnout bude až do roku 2024.

Reklama

Výběr článků

Načítám