Hlavní obsah

Každý desátý Evropan si vybírá v práci volno kvůli depresím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba každý desátý pracující Evropan se přinejmenším čas od času potýká s depresí, kvůli níž si vybírá nemocenskou nebo dovolenou. Oznámila to Evropská asociace pro boj s depresí (EDA) na základě ankety uskutečněné v sedmi evropských zemích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Výsledky průzkumu ukazují, že je třeba budit povědomí v lidech a pomáhat zaměstnancům a zaměstnavatelům depresi na pracovišti rozpoznat a zvládnout,“ citoval server BBC prezidenta asociace Vincenza Costigliolu.

Výzkumníci se ptali na deprese ve Velké Británii, Německu, Itálii, Dánsku, Turecku, Španělsku a Francii, celkem vyzpovídali 7 000 lidí. U pětiny z nich už byla někdy diagnostikována deprese.

Nejčastěji se s depresemi potýkali respondenti v Británii (26%), nejméně pak v Itálii (12%). Lidé, u nichž se objeví potíže, jdou často na nemocenskou, anebo si vybírají dovolenou. Své šéfy o problémech neinformují. Podle EDA si respondenti kvůli problémům, jež měli naposledy, vybrali v průměru 36 dní volna na zotavení.

Deprese

  • je onemocnění, které postihuje celý organismus, deprese dokáže celé tělo v podstatě paralyzovat. Pacient má časté změny nálad a v důsledku toho se mění také jeho myšlení.
  • Patrné jsou zásadní změny v jeho chování, z tváře mizí úsměv a naopak lze u postiženého pozorovat apatické stavy.

Odborníci už dříve pro rok 2010 vyčíslili ztrátu, kterou si deprese napříč Evropskou unií v důsledku ztráty či poklesu produktivity vybrala - 92 miliard eur (2,3 biliónu korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám