Hlavní obsah

Kauza Litviněnko: v Londýně se objevují místa se zvýšenou radiací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Aféra s podezřelým úmrtím bývalého ruského špióna Alexandra Litviněnka, který byl zřejmě otráven radioaktivním poloniem 210 se rozrůstá. Kvůli možnému ozáření jsou tři lidé hospitalizováni a na několika dalších místech v Londýně objevili policisté stopy radioaktivity. Informoval o tom v pondělí ministr vnitra John Reid.

Článek

Reid informoval, že radioaktivita byla zjištěna v pondělí na dalších dvou místech. Do té byly stopy radioaktivity zjištěny v bytě bývalého agenta, v hotelu, kde se setkal se dvěma Rusy a v suši baru, kde měl schůzku s italským odborníkem na ruské tajené služby.

Reid nechtěl sdělit místa, kde byla radioaktivita zjištěna, jen dodal, že není nutné vyhlašovat poplach. Reportér BBC zjistil, že zvýšená radioaktivita byla naměřena ve bloku kanceláří ve West Endu a v budově v Mayfairu. Zatím však není jasné, zda nálezy skutečně souvisejí s případem úmrtí Litviněnka.

Tři lidé na speciální klinice

Tři lidi poslala Agentura ochrany zdraví na speciální kliniku kvůli podezření z ozáření radioaktivním poloniem 210, které zřejmě zabilo bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka. Podle CNN, která se odvolává na ministra vnitra Reida však už bylo na  kliniku kvůli podezření na nemoc z ozáření posláno pět osob.

Agentura ochrany zdraví zatím řešila 450 možných případů ozáření v souvislosti s Litviněnkovým úmrtím, osmnáct lidí poslala na další testy.

"Je to předběžné opatření pro jistotu," řekl ministr vnitra John Reid. Ten se v úterý sejde se speciálním bezpečnostním výborem Cobra, který se sešel od smrti Litviněnka v noci ze čtvrtka na pátek [celá zpráva] už několikrát.

Pitva se odkládá kvůli radioaci

Ve čtvrtek koroner oficiálně zahájí vyšetřování smrti bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka. Koroner by měl zjistit příčinu Litviněnkovy smrti. Policie ji zatím nevyšetřuje jako vraždu, i když Litviněnko obvinil ruského prezidenta Putina, že jej nechal zabít. [celá zpráva]. Smrt je šetřena jako podezřelé úmrtí.

Zatím není jisté zda bude Litviněnko do čtvrtka pitván kvůli možnému nebezpečí z ozáření.

Litviněnka asi zabila radioaktivita

Za příčinu smrti se považuje přítomnost radioaktivního polonia 210 v jeho těle. Neví se však, jak se tam tento prvek dostal. Britský tisk spekuluje, že za jeho smrtí je některá ze skupin Rusů bojujících o vliv v Moskvě.

Chronologie případu Litviněnko

  • 1. 11. Litviněnko se setkal v hotelu se dvěma Rusy, byl mezi nimi bývalý agent KGB. Večer se sešel v suši baru s italským odborníkem ruské tajné služby Mariem Scaramellou. Krátce poté onemocněl a byl hospitalizován.
  • 17. 11. Litviněnkův stav se zhoršil, byl proto převezen do londýnské nemocnice University College Hospital.
  • 19. 11. Zprávy médií uvedly, že Litviněnko byl otráven thaliem užívaným při hubení krys.
  • 20. 11. Litviněnko byl převezen na jednotku intenzivní péče.
  • 21. 11. Toxikolog zkoumající Litviněnka sdělil, že agent možná byl otráven radioaktivními izotopy thalia.
  • 22. 11. Litviněnkův stav se v noci po infarktu zhoršil. Byl připojen na přístroje. Lékaři vyloučili otravu thaliem.
  • 23. 11. Litviněnko zemřel.
  • 1. 12. Pitva prokázala otravu radioaktivním poloniem 210.

Vyšetřovatelé Scotland Yardu odjedou v nejbližší době do Moskvy a do Itálie, kde pobývají tři osoby, které se setkaly s Litviněnkem těsně před tím, než ochořel. Jde o italského experta na Rusko Maria Scaramellu a dva Rusy -  bývalého agenta KGB Andreje Lugového a jeho obchodního partnera Dmitrije Kovtuna. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám