Hlavní obsah

Katedrála Notre-Dame se proměnila v obří staveniště, ministr si pochvaluje postup prací

– Paříž

V obrovské staveniště se proměnila ikonická pařížská katedrála Notre-Dame, která vyhořela letos v dubnu. Dělníci spolu s odborníky pracují na odklízení trosek i zabezpečení poškozené stavby. Francouzský prezident Emmanuel Macron už dříve uvedl, že by si přál obnovu chrámu do pěti let, to ale mnozí experti považují za nemožné. Francouzský ministr kultury si přesto postup prací pochvaluje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMEMTÁŘE: Práce ve vyhořelé Notre-DameVideo: AP

 
Článek

„Je samozřejmě působivé a skvělé vidět, jak rychle týmy firem a ministerstva kultury pracují na zabezpečení Notre-Dame. Je jasné, že to ještě není hotové, ale je ohromující vidět, co všechno se v tom prostoru za tři měsíce udělalo,“ řekl ministr kultury Franck Riester, který chrám navštívil ve středu.

Zdůraznil, že v centru tragédie pod věžičkou, která se zřítila, jsou ještě trosky trámů a lešení, které je třeba odstranit.

Foto: Reuters

Lešení u Notre-Dame

„Je to obrovské staveniště, které skutečně vyžaduje ohromné prostředky,“ řekl k ruchu v katedrále.

Foto: Reuters

Části zničeného lešení v katedrále Notre-Dame

Tento týden byl schválen sporný zákon o rychlé opravě katedrály, proti němuž se bouří památkáři. [celá zpráva]

Požár známé katedrály propukl 15. dubna. Zničil střechu i sanktusník, ale podařilo se zachránit obě hlavní věže, velká rozetová okna s vitrážemi i varhany a část uměleckých děl včetně církevních relikvií. Hasiči bojovali s ohněm devět hodin. Přesná příčina požáru ještě není známa, ale nešlo podle všeho o žhářství.

Reklama

Výběr článků

Načítám