Hlavní obsah

Katalánští separatisté přidali na vlajku modrý klín a hvězdu. To podle kubánského vzoru

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do tažení za nezávislost vyrukovali katalánští separatisté při demonstracích i s vlajkami, které se ovšem liší od oficiální vlajky katalánské autonomní oblasti – čtyř červených pruhů na žlutém podkladě (v katalánštině Senyera). Přidali k ní modrý klín s bílou hvězdou, jak je tomu v případě kubánského státního symbolu, čímž vznikla Estelada.

Katalánští separatisté na demonstraci přidali k oficiální vlajce modrý klín s hvězdou, čímž vznikla Estelada

Článek

Podle toho, zda na mítinku převažuje Senyera, nebo Estelada, může nezúčastněný pozorovatel na první pohled snadno rozlišit, zda jde o shromáždění stoupenců nezávislosti, nebo jejich odpůrců.

Podle legendy má Senyera svůj původ ve středověku, kdy se hrabě Guifredo I. Barcelonský, považovaný za zakladatele Katalánska, zranil v boji proti Normanům.

Když jeho pán a král Západofranské říše Karel II. Holý stál u postele hraběte, namočil čtyři prsty do krvácející rány zraněného, kterými pak na jeho zlatém štítu namaloval čtyři čáry. Od té doby jsou prý červené pruhy na žlutém podkladu součástí katalánské identity.

V době diktatury Primo de Rivery (1923–1930) a diktatury Franciska Franka (1939–1975) bylo používání katalánské vlajky zakázáno. Objevit se mohla až po návratu demokracie.

Přidáním modrého klínu ale „tvořivost“ separatistů neskončila. Radikálně levicoví stoupenci nezávislosti používají žlutý klín s červenou hvězdou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám