Hlavní obsah

Katalánský sen o nezávislosti se rozplývá. V průzkumu vedou monarchisté

– Barcelona

Nadcházející volby v Katalánsku pravděpodobně vyhrají zastánci setrvání v monarchii. Nasvědčuje tomu alespoň poslední průzkum volebních preferencí, který v pondělí zveřejnil deník El País. Na 25,2 procenta respondentů ve výzkumu vyjádřilo náklonost k partaji Ciudadanos – Partido de la Ciudadanía (Občané – Strana občanů), jež odmítá katalánský nacionalismus, hlásí se ke království a podporuje členství v Evropské unii.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Zastánci samostatného Katalánska. Podle průzkumu jsou v menšině

Článek

Zmíněný průzkum byl v Katalánsku vypracován týden před předčasnými volbami. Ty na 21. prosince letošního roku vypsal španělský premiér Mariano Rajoy v reakci na jednostranné vyhlášení nezávislosti, k němuž se odhodlala nyní již sesazená vláda ministerského předsedy Carlese Puigdemonta 27. října letošního roku. [celá zpráva]

V katalánském parlamentu je 135 křesel a k dosažení většiny je tak potřeba 68 mandátů. Strany, kandidující v katalánských volbách, jsou španělskými médii děleny na proústavní a na bojující za nezávislost. Podle zmiňovaného průzkumu nyní proústavní blok vede v poměru 44,9 ku 43,8 procenta.

Sesazený katalánský premiér Puigdemont uvítal vypsání nových voleb na 21. prosince a španělskému premiérovi Rajoyovi na dálku vzkázal, že výsledek hlasování bude respektovat. Položil přitom otázku, jestli bude výsledek respektovat i Rajoy.

Reklama

Výběr článků

Načítám