Hlavní obsah

Katalánský expremiér může jít kvůli vypsání referenda o nezávislosti před soud

Barcelona

Soudce nejvyššího soudu Katalánska navrhl stíhání bývalého katalánského premiéra Artura Mase za to, že v roce 2014 uspořádal v této španělské oblasti referendum o nezávislosti. Informoval o tom v úterý španělský deník El País.

Foto: Profimedia.cz

Artur Mas

Článek

Referendum o nezávislosti jednoho z nejbohatších regionů Španělska zakázal před dvěma lety španělský ústavní soud, katalánská vláda proto v listopadu 2014 uspořádala nezávazné hlasování. V něm se pro nezávislost vyslovilo asi 80 procent hlasujících, ovšem jen při zhruba 40procentní účasti.

Soudce katalánského nejvyššího soudu Joan Manel Abril nyní dospěl k závěru, že bývalý katalánský premiér Mas a další dva ministři bývalé katalánské vlády Irene Rigauová a Joana Ortegová by se měli před soudem zodpovídat z toho, že ignorovali zákaz konání referenda.

Foto: Barbora Klocová, Novinky

Národní den Katalánska 2014

Rozhodnutí padne do 10 dnů

Prokuratura nyní může do deseti dnů požádat o zahájení ústního jednání. Obžalován by mohl být i další bývalý člen katalánské vlády Francesc Homs, jehož případ ale převezme nejvyšší soud, neboť Homs má imunitu poslance.

Stížnost na členy katalánské vlády kvůli uspořádání referenda podala již den po jeho konání organizace Manos Limpias (Čisté ruce). Tato odborová organizace zaměstnanců veřejného sektoru proslula tažením proti korupci. Na lavici obžalovaných dostala i sestru současného krále Felipeho VI. Cristinu kvůli daňovým podvodům, ač daňový úřad ani stát na stíhání princezny netrvaly.

Foto: , Novinky

Autonomie od roku 1979

Katalánsko získalo autonomii v rámci Španělského království na základě ústavy platné od roku 1979. Stejně jako dalších 16 regionů má tak svou vládu a svůj parlament.

Loni schválil nový katalánský parlament, v němž mají většinu separatistické strany, rezoluci, podle níž má být uspořádáno referendum a do 18 měsíců má vzniknout samostatný stát. Tuto rezoluci španělský ústavní soud rovněž označil za neústavní.

Podle průzkumů jsou Katalánci ohledně odtržení dlouhodobě rozděleni zhruba půl napůl. Mnozí z nich si stěžují, že jejich bohatý region, produkující pětinu španělského HDP, odvádí Madridu příliš mnoho na daních, aniž by se mu vrátil odpovídající podíl formou vládních investic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám