Hlavní obsah

Katalánská politička: Madrid vyhrožoval nasazením armády

Madrid po říjnovém referendu o nezávislosti Katalánska prý varoval katalánskou vládu před „extrémním násilím s mrtvými v ulicích”, pokud vedení tohoto autonomního regionu vyhlásí nezávislost. V rozhlasovém rozhovoru to řekla generální tajemnice separatistické strany Republikánská levice Katalánska (ERC) Marta Rovirová, podle níž byl Madrid připraven vyslat do Katalánska armádu. Mluvčí španělské vlády tato tvrzení označil za lži.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Varování z Madridu prý obdržel přímo katalánský předseda vlády Carles Puigdemont.

Článek

„Separatističtí vůdci si zvykli lhát, říkali, že proces (vedoucí k samostatnosti) nebude mít ekonomické důsledky, že mají podporu Evropy... byla to lež za lží,” reagoval na  výroky Rovirové v katalánském rozhlase RAC1 mluvčí španělské vlády Íňigo Méndez. Tvrzení političky označil za „hrubou lež”.

Rovirová v pátek ráno v rozhlase řekla, že tehdejší katalánský premiér Carles Puigdemont a vicepremiér Oriel Junqueras dostali informace ze spolehlivých zdrojů. Podle nich Madrid varoval před „scénářem extrémního násilí s mrtvými v ulicích”. „Přímo nám řekli, že poteče krev a že máme zastavit (separatistické snahy), protože tentokrát to nebudou gumové projektily,” řekla Rovirová v rozhlase.

Projektily byly gumové 

Při referendu o nezávislosti Katalánska 1. října španělská policie zasahovala obušky a gumovými projektily proti lidem, kteří se dožadovali možnosti volit. Madrid hlasování zakázal jako neústavní, a proto měla španělská policie pokyn mu zabránit. Katalánci ovšem někde vpředvečer referenda obsadili volební místnosti, aby se v nich mohlo hlasovat.

Katalánská policie byla při referendu rovněž v ulicích přítomna, podle Madridu se ale chovala příliš pasivně, za což čelí obvinění i tehdejší šéf katalánské policie Josep Lluís Trapero. Ten vydal podle zpráv v médiích pokyn, aby policisté nepoužívali obušky proti lidem, kteří budou protestovat pasivně.

Varování z Madridu měla podle Rovirové přijít Puigdemontovi a Junquerasovi krátce po referendu z 1. října, kdy se katalánské vedení přelo o to, zda vyhlásit předčasné regionální volby, nebo nezávislost této španělské autonomní oblasti. Katalánský parlament nakonec 27. října schválil rezoluci o nezávislosti a Madrid poté převzal dočasně přímou správu Katalánska.

Reklama

Výběr článků

Načítám