Hlavní obsah

Karadžičovi soud definitivně odmítl nárok na imunitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Bývalý vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžić definitivně neuspěl v Haagu se žádostí, aby byla obvinění proti němu stažena, protože mu prý bývalý americký vyjednavač Richard Holbrooke nabídl imunitu za to, že se stáhne z veřejného života. V úterý o tom rozhodl výrok odvolacího senátu Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY).

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Radovan Karadžić u soudu v Haagu

Článek

Holbrooke dohodu popírá a soudci uvedli, že Karadžić by byl souzen, i kdyby taková dohoda existovala. "I kdyby byla údajná dohoda prokázána, neomezovalo by to jurisdikci soudu," prohlásili. Dodali ale, že Karadžić může během procesu předložit důkazy existence takové dohody, protože by to ještě mohlo ovlivnit rozsudek.

Senát zároveň předběžně stanovil zahájení procesu s Karadžičem na 21. října.

Proti Karadžičovi byla vznesena obžaloba z válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a genocidy, jichž se měl dopustit během války v Bosně v první půli 90. let. Karadžić, jehož po 13 letech na útěku zatkli loni, veškerá obvinění odmítá a proces označuje za politický. Hrozí mu až doživotní vězení.

Radovan Karadžić
Narozen 19. července 1945 v černohorské Petnjici. Vystudoval medicínu v Sarajevu a psychiatrii v New Yorku.
Za údajné vypsání falešných lékařských neschopenek byl v roce 1987 jedenáct měsíců vězněn. Nařčení se nepotvrdila. V roce 1989 vstoupil do politiky a v roce 1992 byl jedním z hlavních iniciátorů vyhlášení Republiky srbské v Bosně a Hercegovině.
Výkon funkce prezidenta, stejně jako jiných, mu v roce 1995 zakázala daytonská mírová smlouva. Byl na něj vydán zatykač kvůli genocidě muslimů ve Srebrenici a etnickým čistkám. Z politiky odešel v roce 1996, načež byl obviněn i z pokusu o státní převrat.
Ukrýval se a několikrát se ho marně snažily zatknout zahraniční speciální a mírové síly.
Obvinění a soudy
Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) se sídlem v Haagu byl Karadžić obviněn z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.
V případě Srebrenica mu soud v New Yorku v roce 2000 uložil zaplatit kompenzace ve výši přes pět miliard dolarů, a to za hrubé porušování lidských práv včetně genocidy, mučení, znásilňování, popravy, válečné zločiny a etnické čistky.
Karadžić je ženatý, s manželkou Ljiljanou (rovněž lékařka) má syna a dceru. Mezi Karadžičovy zájmy patří hudba a poezie. Je autorem několika sbírek básní a divadelní aktovky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám