Hlavní obsah

Karadžić popřel, že by vyháněl muslimy

– Haag • Aktualizováno
Novinky, DPA,

Před haagským Mezinárodním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) se v pondělí začal sám hájit bývalý předák bosenských Srbů, prezident neuznané Republiky srbské Radovan Karadžić. Čelí obžalobě z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Obvinění popírá.

Článek

"Nejsem tu proto, abych se obhajoval jako obyčejný smrtelník, kterým jsem, ale abych obhajoval velikost jednoho malého národa v Bosně a Hercegovině, který musel 500 let trpět, a to bosenských Srbů," prohlásil Karadžić podle ČTK ve svém úvodním vystoupení a dodal: „Já hájím náš národ. Jeho věc je spravedlivá a svatá."

„Prokážeme, že neexistoval žádný plán ani idea vyhánět muslimy z Republiky srbské, máme dobré důkazy,“ řekl Karadžić. "Jediný plán, jaký jsme měli, byl zachránit naše životy, naše majetky a zachovat naše území," dodal předák bosenských Srbů, který se hájí sám a bude ve své řeči pokračovat po celé pondělí a zřejmě i v úterý. Jeho poradce ve věcech obhajoby Peter Robinson řekl, že by měl využít všech šesti hodin, které má vyhrazeny pro úvodní prohlášení.

Proces s Karadžičem začal 26. října [celá zpráva], ale o několik dní později byl odložen na 1. březen, protože obžalovaný tvrdil, že není a na jednáních chyběl. [celá zpráva]

Karadžić mimo jiné čelí obvinění že v letech 1992 až 1995 řídil obklíčení Sarajeva a v roce 1995 masakr muslimů ve Srebrenici. V této bezpečné zóně OSN srbští vojáci povraždili 8000 mužů a chlapců.

Karadžić všech jedenáct bodů obžaloby popírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám