Hlavní obsah

Kapitána na můstku rozptylovali hosté, tvrdí lodní důstojník z Concordie

Kapitána havarované lodi Costa Concordia u italského břehu před nehodou přímo na jeho můstku rozptylovali hosté. Když pak loď najela u ostrova Giglio na útes, kapitán zpanikařil. Podle britského listu The Daily Telegraph to před vyšetřovateli řekl třetí lodní důstojník Silvia Coronica.

Foto: Reuters

Kapitána lodi Costa Concordia Francesko Schettina odvádějí policisté.

Článek

„Lidé, kteří byli s Franceskem Schettinem na můstku, ho rozptylovali při kormidlování,“ prohlásil Coronica s tím, že náraz do útesu byl toho důsledkem. Schettino prý bezprostředně před střetem hovořil se svým číšníkem a vrchním stevardem, který z Giglia pochází.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Potápěči našli šestnácté tělo na Costa ConcordiiVideo: Reuters

Loď plula rychlostí 15 uzlů, tedy více než 27 kilometrů v hodině, když v místě asi 140 metrů od břehu ostrova narazila na skalisko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záběry z potopených kajut, ve kterých potápěči pátrají po zbylých pasažérechVideo: Reuters

Schettino následně zmateně „běhal z jedné strany můstku na druhou“. Vydat rozkaz k evakuaci lodě mu trvalo déle než hodinu. To už někteří vylekaní cestující byli v záchranných člunech. Posádka nečekala a zahájila evakuaci bez příkazu kapitána.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Mapy.cz

Voda podle dalšího důstojníka na lodi zalila podpalubí v okamžiku. „Když jsem sešel po schodech na palubu B, otevřel jsem dveře a uviděl trhlinu v trupu, jíž tekla dovnitř voda. Během dvou minut to bylo zcela zatopené,“ popsal Alberto Fiorito, který měl v době nehody službu ve strojovně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči a záchranáři prohledávají trosky ConcordieVideo: Reuters

Nehoda si vyžádala nejméně 16 mrtvých, dalších 16 osob je dál pohřešováno. Pohřešovaných může být i víc, protože se na lodi údajně nacházeli černí pasažéři.
Záchranáři začali z vraku odčerpávat více než dvě tuny paliva. Podle nich v současnosti nehrozí další sesun plavidla po útesu do hlubin. Kapitán Schettino zůstává v domácím vězení. Mimo jiné mu hrozí obvinění ze zabití.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám