Hlavní obsah

Kapitán tupolevu nedbal rad a přistával na vlastní nebezpečí, tvrdí dispečer

Právo, BBC, nka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapitán stroje Tu-134, který v noci na úterý havaroval u ruského Petrozavodsku, nedbal doporučení dispečera a pokusil se přistát na vlastní nebezpečí. Serveru Life News to řekl dispečer Sergej Šmatkov, který letadlo na přistání naváděl.

Článek

Šmatkov uvedl, že věděl o nebezpečí, že se přistání nemůže zdařit. „Několikrát jsem kapitána Fjodorova žádal, aby přistávací manévr opakoval. Kvůli mlze byla špatná viditelnost – jen 2100 metrů, tma a mizerné počasí. Fjodorov mi ale odpověděl, že přistane bez pomoci přístrojů a na vlastní nebezpečí,“ prohlásil Šmatko.

Mezitím komise ve středu pokračovala ve vyšetřování okolností tragédie. Kromě chyby pilota je ve hře i verze, že nehodu zavinila technická závada na stroji nebo na letišti.

Ministr dopravy Igor Levitin ale ve středu úředníkům zakázal podávat médiím až do skončení vyšetřování jakékoliv informace. „Je to choulostivá věc. Požádal jsem členy vyšetřovací komise, aby informace nešířili do médií a neoznamovali své osobní závěry, co se vlastně stalo,“ řekl.

V Moskvě mezitím experti zkoumají černé skříňky. Ty jsou neporušené, ačkoliv letoun na zemi začal hořet. „Skříňky nepoškodil ani oheň, ani hasicí přístroje. Všechny údaje máme okopírované a nyní zkoumáme kvalitu a úplnost zaregistrovaných informací,“ oznámilo ruské řízení letového provozu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Požár po pádu letadla v RuskuVideo: Reuters

Obětí už je 45

Počet obětí katastrofy ve středu stoupl na 45. Brzy ráno v nemocnici zemřel jeden z osmi původně přeživších – devítiletý Anton, který do Petrozavodsku letěl s matkou a sestrou k příbuzným. Jeho čtrnáctiletá sestra Anastasija přežila a ve středu ležela s těžkými zraněními na moskevské klinice. Matka při havárii zahynula.

Sedm přeživších zůstává stále v péči lékařů, stav šesti z nich je ale podle lékařů kritický Hospitalizován je nyní i strýc Antona a Anastasji – ten na rodinu čekal na letišti a z haly viděl, jak se tupolev zřítil a jak stroj na zemi zachvátily plameny. Muž při pohledu na hrůzný výjev dostal těžký infarkt, v nemocnici musel být ihned operován.

V Karelské oblasti ve středu začal třídenní smutek. Do Petrozavodsku speciálem ministerstva pro mimořádné situace přiletěli pozůstalí kvůli identifikaci obětí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám