Hlavní obsah

Kapitán airbusu několik minut před zřícením mluvil o kouři v kabině

– Paříž

Zkáza letu MS 804 egyptských aerolinek je čím dál záhadnější. Kapitán zříceného airbusu Mohamed Saíd Šúkajr podle informací francouzské televize M6 několik minut před pádem letounu hovořil o kouři, který plnil kabinu. Potíže měl hlásit káhirskému řízení letového provozu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do pátrání po zříceném letadle EgyptAir se zapojilo americké námořnictvoVideo: AP

 
Článek

Kapitán egyptské dispečery informoval, že se pokusí o rychlý sestup a nouzové přistání. Až doposud se přitom mělo za to, že na palubě došlo k explozi a posádka už nestačila zareagovat. [celá zpráva]

Rychlé sestupy jsou u dopravních strojů nebezpečné, zkušený pilot, který měl nalétáno přes šest tisíc hodin, se ale pro takový manévr zřejmě rozhodl v domnění, že je to jediná šance, jak zabránit tragédii.

Podle řeckého ministra obrany Pana Kammenose se airbus předtím, než v noci ze čtvrtka na pátek zmizel z radarů, náhle propadl z 11 200 na 4 500 metrů. Přitom provedl několik ostrých výkrutů a skončil ve vývrtce.

Foto: Profimedia.cz

Kapitán Mohamed Saíd Šúkajr měl nalétáno víc než šest tisíc hodin.

Původně přitom vyšetřovatelé předpokládali, že se tak stalo po výbuchu na palubě a posádka už v té chvíli stroj neovládala.

Ukázalo se ale, že mohlo jít o poslední zoufalé manévry, které měly zachránit život 66 lidí na palubě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky z Airbusu A320 letecké společnosti EgyptAirVideo: Reuters

První prudký obrat byl o devadesát stupňů na východ. Informace, které unikly od vyšetřovatelů, svědčí podle britského serveru Daily Mail o fatálním selhání elektroniky na palubě. Zda šlo o příčinu tragédie nebo důsledek výbuchu či požáru, zatím není jasné.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Egyptské letadlo se zřítilo 290 kilometrů severně od Alexandrie

Na palubě Airbusu A320-200 směřujícího z Paříže do Káhiry bylo 56 pasažérů, 7 členů posádky a 3 příslušníci bezpečnostních složek.

Stroj se zřítil krátce poté, co vstoupil do egyptského vzdušného prostoru nedaleko řeckého ostrova Karpathos. Francouzské i egyptské úřady potvrdily, že mohlo jít o teroristický útok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám