Hlavní obsah

Kandidátovy přehnané sliby vyrazily Polsku dech

Právo, PM

Nevídanou kampaň pro blížící se říjnové komunální volby odstartoval úspěšný podnikatel Grzegorz Gorczyna (50) z východopolského Chelmu. Uchazeč o křeslo primátora v tomto téměř 70tisícovém městě nedaleko hranic s Ukrajinou svými bohatými sliby vyrazil dech nejen domácím, ale celému Polsku.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Chelm, město nedaleko hranic s Ukrajinou

Článek

V případě vítězství občanům Chelmu přislíbil bezplatnou městkou dopravu včetně taxi, tisíc zlotých (šest tisíc korun) podpory týdně na každé dítě, nové domy i s pozemky pro mladé rodiny za symbolických 50 grošů (tři koruny).

Ale i urychlenou výstavbu moderního metra, celoroční kryté lyžařské sjezdovky, nové železniční překladiště, tisícové odměny pro maturanty i výborné žáky základních škol. Zkrátka každému něco.

Chtěl upozornit, jak to chodí

Vzápětí po tom, co se o záměrech „neuvěřitelného boháče z Chelmu“ rozepsala místní i celostátní média, vyšel Gorczyna s pravdou ven. „Lidé to s předvolebními sliby v našem městě neuvěřitelně přehánějí, a tak jsem se jimi inspiroval. Např. kandidát vládního PiS na primátora slibuje bezplatnou městskou dopravu a já k ní přidal ještě i taxíky zdarma,“ řekl.

„Ten z opoziční strany zase za symbolický jeden zlotý slibuje stavební pozemky pro mladé a já jsem poplatek ve svých slibech snížil na polovinu a k tomu přidal ještě i dům zdarma. Nasliboval jsem hory doly,“ přiznal.

„Slova nic nestojí a nikdo v Polsku za ně v podobě i nereálných slibů nenese žádnou odpovědnost. Svými přehnanými sliby jsem chtěl vyzvat lidi k rozvaze a upozornit je na politiky, kteří jsou zvyklí beztrestně stavět vzdušné zámky,“ dodal.

Zároveň podotkl, že jeho vymyšlená předvolební nabídka získala mezi voliči mimořádně velký zájem, ale on ve skutečnosti na primátora města kandidovat nebude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám