Hlavní obsah

Kanadský premiér naštval Trumpa, internet se baví

Londýn

Je to muž dvou tváří a pěkně „falešný“, tak označil americký prezident Donald Trump kanadského premiéra Justina Trudeaua. Reagoval tak na video z úterní recepce při příležitosti zahájení summitu NATO, na němž se politici baví poznámkámi kanadského premiéra na Trumpův účet. Trump se ve středu neúčastnil závěrečné tiskové konference.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Emmanuel Macron, Justin Trudeau a Boris Johnson mluví o Trumpově tiskové konferenciVideo: Reuters

 
Článek

Na snímku z recepce v Buckinghamském paláci, kterým se baví internet, jsou zachyceni kromě Trudeaua ještě britský ministerský předseda Boris Johnson, francouzský prezident Emmanuel Macron, nizozemský premiér Mark Rutte a také britská princezna Anna.

Boris Johnson se na videu ptá Macrona: „Proto jsi přišel pozdě? „Přišel pozdě, protože měl čtyřicetiminutovou tiskovou konferenci,” řekl Trudeau. „Prostě jste viděli, jak jeho (Trumpově) týmu padla čelist až na zem,” dodal v narážce na to, že americký prezident je pověstný tím, že novináře nemá příliš v lásce a přesně dodržuje čas určený pro tiskové konference.

Trumpovo jméno na videozáznamu nepadlo, ale média tvrdí, že se státníci baví na účet šéfa Bílého domu. Kanadský premiér narážel na to, že měl Macron před tím s Trumpem tiskovou konferenci, která se z původních deseti minut protáhla na zhruba 50 minut.

NATO posílí obranu Pobaltí a Polska, upozorňuje i na vliv Číny

Evropa

Trump na adresu kanadského premiéra prohlásil, že „je mužem dvou tváří”, ale také že je „velmi milý chlapík”. Dodal, že Trudeauovi připomněl, že jeho země neodvádí na obranu dohodnutá dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP). „A myslím, že z toho nebyl nadšený”.

Sám Trudeau video zlehčoval. Řekl, že státníky jen překvapilo Trumpovo oznámení, že příští summit skupiny G7 se bude konat v rezidenci amerických prezidentů Camp David. „Čelisti týmů” politiků při takových neočekávaných událostech, jakými je například zmíněné video, zkrátka padají, dodal.

Úřad britského premiéra Johnsona podle britského tisku uvedl, že ministerský předseda se jako hostitel pouze účastnil konverzace, které ani nevévodil. „Nekomentoval nic s výjimkou nevinné otázky, proč někdo přišel pozdě.“ Sám Johnson video označil v rozhovoru se Sky News za nesmysl.

Foto: Pool, Reuters

Kanadský premiér Justin Trudeau, britský ministerský předseda Boris Johnson a francouzský prezident Emmanuel Macron na recepci v Buckinghamském paláci

Reklama

Související články

Trump se před summitem NATO pustil do Macrona

Americký prezident Donald Trump v úterý, tedy den před zahájením summitu NATO v Londýně, odmítl jako urážlivé vyjádření francouzského prezidenta Emmanuela...

Výběr článků

Načítám