Hlavní obsah

Kaddáfího bratranec varuje Evropu před druhým 11. zářím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Bratranec svrženého a ubitého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Ahmad Dam z egyptské Káhiry varoval, že do několika málo let Evropu čeká mohutný útok ze strany bojovníků Islámského státu. Na evropské území se podle něj dostanou mezi uprchlíky z Afriky. Tvrdí také, že se už radikálové v Libyi zmocnili uranu, uvedl list Independent.

Foto: Profimedia.cz

Bratranec bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Ahmad Dam na archivním snímku se syrským prezidentem Bašárem Asadem

Článek

„Myslím, že uran už mají, protože kontrolují tu oblast, (kde byl),“ řekl Ahmad Kaddáf Dam, který patřil mezi nejvyšší bezpečnostní představitele svrženého režimu.

Extremisté podle jeho slov kontrolují pouštní oblast jihozápadně od města Sabha, kde je prý 6000 barelů s uranem. „Nejsou hloupí. Vědí, jak vydělat peníze. Pokusí se ho prodat,“ dodal.

Současně varoval, že „Evropu do dvou let čeká 11. září, když se bojovníci Islámského státu připojí k desítkám tisíc migrantů překračujících Středozemní moře“.

Do Evropy se podle Kaddáfího bratrance letos pokusí dostat z Libye půl miliónu uprchlíků. „Je mezi nimi mnoho teroristů, mezi deseti až padesáti v každé tisícovce,“ řekl listu Daily Mail. „Všichni jdou do Evropy. Během roku dvou budete mít druhé 11. září.“

Chaos nahrává extremistům

Libyi v posledních měsících zmítají boje a spory mezi soupeřícími kmenovými milicemi a stoupenci bývalé i současné vlády. Libye má vlády dvě a dva různé parlamenty. Jeden sídlí v Tripolisu, druhý v Tobruku. Mocenského vakua využívají radikální islamistické skupiny, mezi nimi i Islámský stát (IS).

Nedávná vražda 21 koptských křesťanů v Syrtě jen ukázala, jak silné pozice  následovníci IS v Libyi získali. [celá zpráva]

Riziko podobného útoku unesenými letadly, jaký zažily New York a Washington v roce 2001, je ale vzhledem k zostřeným bezpečnostním opatřením na letištích málo pravděpodobný.

Uran by se však mohl použít ve špinavé bombě, která by mohla ozářit velké množství lidí. Skupiny atentátníků by mohly podnikat útoky spíše podobné těm londýnským nebo madridským, zaměřit se na tzv. měkké špatně chránitelné cíle, na místa, kde se soustřeďuje hodně lidí.

Nedávno se také objevily zprávy, že se radikální muslimové v Libyi zmocnili zásob chlóru a prekurzorů chemický zbraní včetně nervového plynu sarinu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám