Hlavní obsah

Kaczyński obvinil z pádu letadla s bratrem vládu Donalda Tuska

Varšava

Odpovědnost za havárii polského vládního letounu u ruského Smolensku, při níž 10. dubna 2010 zahynul prezident Lech Kaczyński a desítky dalších vysokých polských činitelů, nese tehdejší vláda Donalda Tuska. V neděli večer to na vzpomínkové akci prohlásil Jaroslaw Kaczyński, šéf vládní strany Právo a spravedlnost (PiS).

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Svíčky zapálené v neděli na paměť Lecha Kaczyńského před prezidentským palácem ve Varšavě

Článek

Podle Kaczyńského byl za tragédii někdo zodpovědný, a to přinejmenším z morálního hlediska, ať už byly příčiny nehody jakékoli. „Odpovědnost nese bývalá vláda. Nikoli vláda paní (Ewy) Kopaczové, ale samozřejmě vláda Donalda Tuska,” řekl podle agentury Reuters Jaroslaw Kaczyński, sám bývalý předseda polské vlády.

Z toho, že nehodu nepřímo zavinil nedbalostí, obviňuje Jaroslaw Kaczynski kabinet nynějšího předsedy Evropské rady Tuska už dlouho.

Polský vládní letoun s 96 osobami na palubě před šesti lety přepravoval prezidentský pár a další členy polské elity do Smolensku. Polská delegace měla v nedaleké Katyni uctít památku tisíců zajatých polských důstojníků, které za druhé světové války postřílela sovětská tajná policie jako potenciální odpůrce nastolení komunistických pořádků v Polsku.

Související témata:

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Jaroslav Kaczynski

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Předseda Evropské rady Donald Tusk

Ze strany PiS se v poslední době začaly znovu ozývat hlasy, které tvrdí, že za pádem letadla byl ruský terorismus a nikoli lidská chyba a špatné počasí, jak tvrdí závěry oficiálního vyšetřování. Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov tyto výroky minulý měsíc odmítl a označil je za nepodložené a neobjektivní.

Reklama

Výběr článků

Načítám