Hlavní obsah

Kaczyński napodobil Johnsona a chladnokrevně odstavil Sejm

Právo, PM
Varšava

Nejen britský premiér Boris Johnson, ale také polská vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) vedená Jaroslawem Kaczyńským nechala ve středu přerušit zasedání polského parlamentu. Přestávka začala ve čtvrtek a obnovit schůzi ve stávajícím složení Sejm plánuje až po říjnových volbách, tedy 15. a 16. října. Po roce 1989 je to bezprecedentní krok.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Předseda PiS Jaroslaw Kaczyński

Článek

S návrhem přišla ve středu PiS, která ho hned prosadila, protože má většinu v Sejmu. Parlament se sejde až po volbách. Přestože v té době už budou zvoleni noví poslanci, dva dny bude ještě zasedat ve starém složení, v němž neokonzervativní strana Jaroslawa Kaczyńského má většinu i předsedu.

„Za 30 let svobodného Polska stáli v čele Sejmu různí předsedové, ale žádný z nich nepodnikl krok, který je v rozporu s volebním zákonem,“ řekla místopředsedkyně Sejmu Malgorzata Kudawa-Bloňská, která je volebním lídrem opoziční Občanské platformy.

„Buď PiS nevěří v pozitivní výsledek voleb a chce se po nich ještě nějak pojistit, nebo bude chtít schválit nějaký nepříznivý zákon,“ zdůraznila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám