Hlavní obsah

Kaczyński dal Dudovi hodinu na stažení veta. Prezident odmítl

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polský prezident Andrzej Duda se ocitl pod extrémním tlakem vládní strany Právo a spravedlnost (PiS), když se v pondělí rozhodl vetovat dva zákony, které by podřídily Nejvyšší soud a soudní radu ministru spravedlnosti. Lídr PiS Jaroslaw Kaczyński chtěl okamžitě zvrátit celé Dudovo rozhodnutí a vyslal za ním emisary s požadavkem, aby veto do hodiny odvolal, avšak neuspěl.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Polský prezident Andrzej Duda

Článek

Polská mutace týdeníku Newsweek zjistila, že schůzka se odehrála v napjatém ovzduší. „Kaczyńského emisaři, mezi nimiž nechyběli premiérka Beata Szydlová a předsedové obou komor parlamentu, Dudu žádali, aby oba zákony neodesílal k opětnému projednání do Sejmu a podepsal je,“ napsal časopis.

„Dávám ti hodinu na opravu rozhodnutí,“ žádal hlavu státu maršálek Sejmu Marek Kuchciński. Prezident mu odsekl, že to je vyloučené. Kaczyńského emisaři se tedy odporoučeli s nepořízenou.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polská premiérka Beata Szydlová

Duda, který také vzešel z lůna PiS, až do pondělka vždycky na počkání posvětil veškeré právní normy navržené PiS. Tento týden podepsal jen jeden ze tří zákonů o obecných soudech, který také narušuje nezávislost soudní moci. Ministru spravedlnosti Zbigniewu Ziobrovi, který je současně generálním prokurátorem, totiž dává právo odvolat a jmenovat nejen šéfy všech nižších soudů, ale i přímo postihovat tisíce soudců vojvodských či okresních soudů. [celá zpráva]

Prezident přestřihl pupeční šňůru

„Duda nepřestal být synem své strany, avšak v pondělí s ní přestřihl pupeční šňůru. Pro lidi, kteří ho dosud brali za svého, se stal částí nepřátelského tábora,“ napsala opoziční Gazeta Wyborcza.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Z polských demonstrací proti justiční reformě

Špičky PiS pochopily – a už to přiznávají i ve svých vyjádřeních –, že prezidentův obrat znamená „největší krizi ve straně od voleb roku 2015“, napsal portál Onet.pl.

PiS nemíní ustoupit

Tomu nasvědčuje i další vývoj, když ve všech televizích vystoupili premiérka Beata Szydlová a Duda. Šéfka vlády prohlásila, že reformu soudnictví zastavily osobní ambice jediného člověka. „Stále máme většinu a v žádném případě necouvneme,“ ujistila.

Duda upozornil, že do dvou měsíců jeho úřad připraví nové návrhy reformy soudnictví, které nebudou štěpit stát a společnost. Proti novým zákonům se v Polsku zvedla ohromná vlna protestů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám