Hlavní obsah

Kaczyński chystá vládní comeback. Do kabinetu se má vrátit jako vicepremiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší polský premiér a vlivný předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński, který je v současnosti jen řadovým poslancem, se má stát členem rekonstruovaného kabinetu premiéra Mateusze Morawieckého. S odvoláním na zdroj z polské vlády o tom ve čtvrtek informovala agentura PAP.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Jaroslaw Kaczyński

Článek

Podle vysoce postaveného člena PiS se Kaczyński zřejmě stane vicepremiérem. Polská koalice se v posledních dnech ocitla v krizi, hovořilo se i o předčasných volbách.

Předseda PiS byl dosud jen poslancem, podle polských médií má ale značný vliv na politiku Morawieckého vlády a někdy bývá označován za klíčového polského politika současnosti. Nyní by se měl podle agentury PAP stát členem kabinetu a přímo se účastnit jeho zasedání.

Kaczyński: Polsko se pokusí omezit vliv médií v cizím vlastnictví

Evropa

Funkce, kterou by měl vykonávat, zatím není jasná. Podle PAP se Kaczyński stane předsedou bezpečnostního výboru a z této funkce bude dohlížet na ministerstva spravedlnosti, obrany a vnitra.

Šéf parlamentní frakce PiS a vicemaršálek Sejmu Ryszard Terlecki ve čtvrtek novinářům řekl, že skutečně vše směřuje ke Kaczyńského nástupu do vlády. Dodal, že se pravděpodobně stane i vicepremiérem.

Reklama

Výběr článků

Načítám