Hlavní obsah

Kaczyński chce prosadit změny zákonů o soudech i přes prezidentovo veto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polská vláda prosadí opozicí kritizovanou soudní reformu bez ohledu na veto prezidenta Andrzeje Dudy, řekl ve čtvrtek předseda vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński. Podle něj je Dudova snaha změnit navrženou radikální reformu soudnictví vážnou chybou.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Nejvlivnější polský politik Jaroslaw Kaczynski

Článek

„Nezbývá mi než říci, že to byla chyba, velmi vážná chyba, ale tím to končí. Teď musíme myslet na to, jak z toho ven, jak z toho udělat jen incident, na který se brzy zapomene a my půjdeme vpřed,” komentoval postoj prezidenta země Kaczyński v rozhovoru s polskou televizí.

Třípětinovou většinu, kterou bude PiS potřebovat k přehlasování prezidentského veta, podle něj strana získá. V Senátu má ale jen 61 křesel ze sta a v Sejmu 235 křesel ze 460.

Duda, který vzešel z řad PiS a dosud se nijak neprotivil mnohdy kontroverzním návrhům schváleným parlamentem, v pondělí oznámil, že bude vetovat dva ze tří zákonů o soudech, které kritizovala domácí opozice i Evropská komise a kvůli nimž se v zemi konaly masové demonstrace. Duda nepodlehl ani tvrdému tlaku mateřské strany. [celá zpráva]

Prezident hodlá předložit vlastní verze zákonů o nejvyšším soudu a soudcovské radě, které PiS zamýšlí podřídit ministru spravedlnosti a parlamentu. To je terčem ostré kritiky, neboť se tím moc soudní dostává pod vliv moci výkonné a zákonodárné, což je v rozporu s principy dělby moci v klasickém schématu moderní demokracie.

PiS podle svého předsedy hodlá počkat na Dudovy návrhy, avšak nepřijme žádnou "částečnou reformu", neboť polské soudnictví potřebuje "radikální reformu", k níž bez ohledu na veto dojde.

Kaczyński také zaútočil na Evropskou komisi, že vyvíjí na Polsko "psychologický nátlak"  "Musíme se tvrdě hájit a jednoduše se nebát. Dovolávat se evropského práva, neboť to je na naší straně," řekl předseda PiS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám